Gastbeiaardier Wilbert Berendsen geeft concert in Harderwijk

HARDERWIJK Gastbeiaardier Wilbert Berendsen geeft vrijdagavond 22 juli een concert op de beiaard van de Grote Kerk in Harderwijk. Dit concert is het tweede concert uit een reeks van zes zomeravondconcerten door gerenommeerde gastbeiaardiers. Alle concerten zijn te beluisteren van 19.30 uur tot 20.30 uur op de speciale luisterplaats: het terras van Hotel Baars aan het Kerkplein.

Op zes achtereenvolgende vrijdagavonden wordt de beiaard bespeeld door de gastbeiaardiers Wilbert Berendsen, Jan-Geert Heuvelman, Frans Haagen, Philippe Beullens en de Harderwijker stadsbeiaardier Freek Bakker. De jaarlijkse zomeravondconcerten worden georganiseerd door de Stichting Beiaard Harderwijk.

Het programma dat Wilbert Berendsen (1971) aanstaande vrijdagavond op de beiaard van de Grote Kerk in Harderwijk ten gehore brengt bestaat uit composities van William Byrd, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ad Wammes en van hemzelf.

Wilbert Berendsen is cantor-organist van de Martinikerk in Doesburg, waar hij de vaste bespeler is van het monumentale Walcker-orgel uit 1916. Hij studeerde orgel bij Hans van Nieuwkoop en behaalde in 1997 zijn diploma Uitvoerend Musicus. Daarnaast studeerde hij kerkmuziek en volgde hij een opleiding koordirectie voor vakmusici.

In 2015 werd hij benoemd tot stadsorganist van Doesburg. Dit jaar gaf hij een cd en dvd uit ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het bijzondere Doesburgse Walcker-orgel. Hij heeft een bloeiende lespraktijk voor organisten in de Achterhoek. Verder is hij dirigent van de Doetinchemse Bachvereniging en de Christelijke gemengde zangvereniging Halleluja in Doetinchem. Ook studeert hij Master Beiaard bij Frans Haagen aan de HKU, en hoopt hij binnenkort af te studeren.

Vrijdag 29 juli is het Harderwijkse carillon voor Jan-Geert Heuvelman, beiaardier van de Eijsboutsbeiaard van de Gudalatoren in Lochem. Beiaardier Frans Haagen is hoofdvakdocent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Hij geeft vrijdag 5 augustus in Harderwijk een concert. De Vlaamse beiaardier Philippe Beullens, vaste organist van de Sint-Martinuskerk in Overijse, zal vrijdag 12 augustus de Harderwijker beiaard bespelen. Freek Bakker, de stadsbeiaardier van Harderwijk, sluit vrijdag 19 augustus de reeks van zes beiaardconcerten af met vooral romantische composities.

Meer informatie: www.beiaardharderwijk.nl.