• Archief BDUmedia

'Geen antwoord op vraag email van gemeente Harderwijk'

HARDERWIJK De gemeente Harderwijk is één van de 24 gemeenten die na vier maanden nog niet geantwoord heeft op een simpele vraag per mail. Dat blijkt na onderzoek van belangengroep Wij verdienen beter. Aan het begin van de onderzoeksperiode van vier maanden ontvingen alle gemeenten per e-mail (of webformulier) eenzelfde vraag. Gemeenten die na een maand nog niet hadden geantwoord (73 gemeenten) ontvingen dezelfde e-mail nogmaals. Aan het einde van de onderzoeksperiode van vier maanden was van 24 gemeenten in het geheel geen antwoord ontvangen, waaronder dus Harderwijk.

Het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten is voor het vierde jaar op rij uitgevoerd door Wij Verdienen Beter. Alle 380 gemeenten kregen per e-mail (of indien niet beschikbaar via een webformulier) een eenvoudige vraag voorgelegd. De vraag ging dit jaar over waar de gemeentebegroting is te vinden. Overeenkomstig de e-mailgedragslijn voor overheden moet deze vraag binnen twee werkdagen beantwoord worden. Bij meer complexe vragen is die wettelijke termijn tien werkdagen. In totaal 38 procent van de gemeenten bleek niet in staat om de vraag op tijd te beantwoorden. Bij 73 gemeenten moest de vraag na vier weken herhaald worden omdat nog geen antwoord was ontvangen. Van 24 gemeenten werd in het geheel geen antwoord ontvangen op de eerste of de tweede e-mail.

Ook keek de belangengroep, waar mogelijk, of de gemeenten hun E-mailadres op de website hebben staan, of er niet naar onnodige persoonsgegevens wordt gevraagd en naar de gebruiksvriendelijkheid van eventuele webformulieren.