• Motorrijders willen hun tweewieler niet in de nieuwe te bouwen parkeergarage plaatsen.

    Mieneke Braakman

Geen plaats voor motoren in nieuwe Waterfront

HARDERWIJK Motorrijders vinden het jammer en onbegrijpelijk dat zij straks niet meer naar de Boulevard kunnen. In het nieuwe Waterfront is geen plaats meer voor motoren. De boulevard wordt één groot flaneergebied. Gemeentevoorlichter Wietse Hummel laat weten dat de motoren in de nieuw te bouwen parkeergarage op het Dolfinariumeiland terecht kunnen. Maar dat wil en kan geen enkele motorrijder.

Mieneke Braakman

Nu al is het moeilijk een plekje voor de motor te vinden. Ze kunnen door de komst van het Strandeiland niet meer parkeren in lange rijen richting water en op de Stille Wei. Dat is nu voor fietsen. In de lus, pal voor restaurant Allure, zijn twintig motorplekken aangelegd. Die worden ook door scooters in beslag genomen, zo bleek tijdens de afgelopen warme dagen.

FEESTDAGEN Van oudsher is Harderwijk op zon- en feestdagen een geliefde pleisterplaats voor motorrijders tijdens toertochten over de Veluwe. Of ze komen speciaal naar de Boulevard, omdat ze hier op mooie zondagen vele andere rijders treffen.

Elkaars motoren bekijken, een praatje maken. In het verleden startten vanaf de Boulevard zelfs grote tochten met 1000 tot zelfs 5000 deelnemers. Harderwijk werd gekozen als locatie voor de Nationale Motorveiligheidsdag en als start van de Nationale Motorcompetitie. In 2000 vierde de NVVM het tienjarig bestaan in Harderwijk met tal van activiteiten op de Boulevard. De motorrijders kregen zelfs korting bij het Dolfinarium op vertoon van hun rijbewijs. Nog steeds is Harderwijk erg populair onder motorrijders. Op het Motor Forum staan oproepen als: Komt allen op 7 april richting de boulevard om gezellig te ouwehoeren over motors en een beetje te bekijken wat een ander heeft! Binnenkort behoort dat allemaal tot de historie van Harderwijk.

Bart en Wil Teunissen stappen van hun Honda en zetten de helm af. ,,We komen van Texel en zijn op doorreis naar huis, in de Betuwe. ,,Het is hier altijd goed toeven in Harderwijk. Sinds twintig jaar komen we hier al als we een rit over de Veluwe maken. Het is gewoon een stukje nostalgie. Terrasje pakken, we willen onze motor graag in het oog houden.'' Ze begrijpen niet dat de motorrijders worden geweerd. ,,Het is geen goed idee. Wij nuttigen hier toch ook iets? '' Het parkeren in een parkeergarage doen ze af als 'een lachertje'.

PARKEERKAARTJE Wil Westerhout uit Zeewolde staat met zijn Harley Davidson tussen wat scooters in de lus. ,,Het is hier toch een prachtige locatie. Water, terrasjes. Voor motorrijders heeft dit aantrekkingskracht, ze onderbreken in Harderwijk hun rit. Het ligt ook mooi centraal. Er is ook nooit trammelant of zo.''

Hij trekt zijn wenkbrauwen omhoog als hij hoort van parkeren in de parkeergarage. ,,Dat zie ik somber in. ,,Een motor hoeft nergens in Nederland in een parkeergarage. Ik zie het al voor me: een parkeerkaartje kan bij een motor niet eens zichtbaar achter de voorruit. Wij mogen overal parkeren, als we maar niet de weg of stoep blokkeren.''