• 2015-04-22 10:23:16

    Lex van Lieshout

Geld genoeg voor geluidsschermen én (ver)bouw theater

HARDERWIJK De gemeente Harderwijk houdt dit jaar miljoenen euro's over. Maar liefst tien miljoen meer dan tevoren was begroot. De gemeenteraad mag voor zes miljoen hiervan zelf zeggen waaraan ze dat wil uitgeven: aan meer zorg, om alvast goede geluidsschermen van te kopen en aan te leggen langs de A28, aan nieuwe sportvoorzieningen bij De Sypel, voor (verdere) verlaging van parkeertarieven of voor de bouw of verbouw van een nieuwe theaterzaal. Om maar eens wat te roepen. En meer bezuinigen of hogere gemeentebelastingen hoeven wederom niet.

Harry Schipper

Trots presenteerde wethouder Jeroen de Jong afgelopen vrijdag de zogeheten 'Themarekening 2015', het gemeentelijke huishoudboekje. Het lukte hem vorig voorjaar al om miljoenen over te houden. Toen nog 4,3 miljoen. En dat was geen vol jaar, want het nieuwe college - met De Jong erin - zat er nog maar net. Nu hij een vol boekjaar achter de rug heeft, ligt daar opeens 10,4 miljoen.

Dat er opeens miljoenen overblijven was niet helemaal onverwacht, vertelt De Jong. Anderhalf miljoen euro is nog voor projecten die niet vorig jaar, maar pas dit jaar gereedkomen. De overblijvende ongeveer negen miljoen komt vooral omdat de gemeente veel oude grondexploitatierekeningen uit Frankrijk en Stadsdennen heeft afgesloten. ,,En daar zat, zeg maar ...'latente winst' in, aldus De Jong. In totaal maakte de gemeente zo circa 6,8 miljoen 'winst'.

De resterende 3,6 miljoen was een mengelmoes van zowel tegenvallers als - meer - meevallers. Een hele belangrijke meevaller was dat Harderwijk tóch geld mag houden dat eerder door het ministerie van Sociale Zaken was teruggevorderd. Harderwijk houdt hierdoor ruim 1,1 miljoen over.

De gemeenteraadsleden kunnen wat De Jong betreft 'nu meer geld vragen', maar drie miljoen moet gestort in het 'weerstandsvermogen', een fonds waaruit de gemeente onvoorziene risico's en uitgaven kan betalen. Dat fonds is met deze drie miljoen euro erbij op ruim 46 miljoen euro gekomen: 6,4 miljoen euro meer dan nu eigenlijk nodig is.

De raad kan dus voor uiteindelijk 5,9 miljoen euro aangeven wat zij daarmee wil.