• Gerwin van Luttikhuizen

Gemeente bestrijdt eikenprocessierups met mezen

HARDERWIJK Om de eikenprocessierups op een natuurvriendelijke manier te bestrijden, plaatst de gemeente ook dit jaar langs de Zuiderzeestraatweg en Tweede Parallelweg in totaal 110 nestkasten voor mezen. Mezen zijn namelijk dol op deze jonge, onbehaarde rupsen. Een nest mezen met acht tot tien jongen kan wel 550 rupsen per dag consumeren.

,,Hiermee zijn we uiteraard niet van alle eikenprecessierupsen af", aldus de gemeente. Vanaf de eerste week van juni laat de gemeente de eerste nesten van de eikenprocessierupsen verwijderen. De nesten zijn voornamelijk gesignaleerd in bomen in het buitengebied.

OPZUIGEN Aannemersbedrijf Loohorst uit Ermelo zuigt de nesten op met een grote stofzuiger en vangt het op in speciale zakken. Na het opzuigen worden de verwijderde rupsrestanten verbrand zodat de brandharen niet meer schadelijk kunnen zijn.

MELDINGEN Het bedrijf houdt ook de bomen goed in de gaten, zodat ze precies weten waar de rupsennesten zich bevinden. Op gemeentegrond laat de gemeente zoveel mogelijk nesten weghalen. Hierdoor blijft de overlast beperkt. Meldingen van nesten op gemeentegrond kunnen gedaan worden via Snel Herstel, tel. 411 333.