• Tijdens de kick-off van de De tafel van één voor professionals werden de tafelgesprekken al even in praktijk gebracht.

    Foto: Bram van de Biezen

Gemeente Harderwijk start met De tafel van één

HARDERWIJK Wat is mijn kracht en welke stappen kan ik zetten? Door tafelgesprekken ontdek je wat je echt graag wilt en wat bij je past. De gemeente Harderwijk start in samenwerking met de Sociale Dienst Veluwerand en ZorgDat met De tafel van één, een project van WOMEN Inc. Het doel is vrouwen met afstand tot de arbeidsmarkt op weg helpen richting (betaald) werk, een opleiding of vrijwilligerswerk. Een serie bestaat uit zeven bijeenkomsten vanaf dinsdag 7 maart.

Marco Jansen

 

De kick-off vond plaats in Wijkontmoetingscentrum Stad 'de Tinne', waar ook de bijeenkomsten gehouden worden. Pauline Schipper van WOMEN Inc. gaf uitleg over De tafel van één: ,,Een serie bestaat uit vier tafelgesprekken, waarbij je vragen beantwoordt, zoals bijvoorbeeld: 'Waar ben je trots op?' Deze vragen brengen je dichter bij wat je wilt en wat je daarvoor kan gaan doen. Een herhaling van gesprekken zorgt voor versnelling van dat proces'', vertelt Schipper.Tijdens de vier groepsgesprekken aan tafel onder leiding van een (vrijwillige) tafelbuddy worden vragen als 'Waar wil ik naar toe' en 'Hoe kan ik dat bereiken' besproken. Zo ontdek je wat je echt wilt. Vervolgens wordt in drie workshops een plan van aanpak geformuleerd, een doel bepaald en samen uitgewerkt. ,,Je leert omgaan met struikelblokken, je netwerk in te zetten en kleinere doelen stellen. De methode is effectief omdat de deelnemers gestimuleerd worden om zelf met oplossingen te komen'', licht Schipper toe.

 

INHAALSLAG Erik Jan van Dijk (gemeente), Mireille Wieringa (Sociale Dienst) en Jet Schaftenaar (ZorgDat) zijn de lokale kartrekkers van het project. Hoewel de vrouw aan het stuur is, ondersteunen zij het proces. Wieringa: ,,Vrouwen die lang uit het arbeidsproces zijn - bijvoorbeeld doordat ze kinderen krijgen en daarvoor gaan zorgen - weten vaak niet goed meer wat er op de arbeidsmarkt leeft. In de praktijk blijkt dat iemand die drie jaar uit het arbeidsproces is geweest, wel een inhaalslag moet maken van zes jaar. Dit kan gelden voor gehuwde vrouwen, alleenstaande moeders, bijstandsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigden, maar ook vrouwen die hier al lang wonen met een andere culturele achtergrond. Het kan je buurvrouw of een vrijwilliger zijn.''

 

HANDVATTEN ,,De werving moet nog beginnen'', vertelt Schaftenaar. ,,We gunnen mensen in ons eigen netwerk van de welzijnsorganisatie ZorgDat en dat van de Sociale Dienst meer handvatten om de stap naar zelfstandigheid te maken en ze in hun kracht te zetten. Aan het eind van het jaar willen we 90 mensen bereikt hebben.''Het project wordt gefinancierd door de gemeente Harderwijk. Wethouder Christianne van der Wal heeft zich ervoor sterk gemaakt. ,,Er zijn 180 bijstandsmoeders in Harderwijk die in een kwetsbare positie zitten. Het is de vraag hoe je hen uitdaagt de stapt te zetten naar economische zelfstandigheid. Dat heeft te maken met zelfvertrouwen. Veel vinden het eng om zonder uitkering verder te gaan. Door aan De tafel van één in gesprek te gaan, ga je samen op zoek naar je passie.''