• Ook na nieuwbouw van het 40 jaar oude zwembad moeten er weer wedstrijden gezwommen kunnen worden.

    Erik Vervoorn

Gemeente wil mogelijkheid wedstrijdbad onderzoeken

HARDERWIJK Het wordt zeker geen topsportbad van 50 meter, zoals in Amersfoort, maar de gemeente Harderwijk laat zeker uitzoeken of het mogelijk is en wat het meer kost om bij nieuwbouw van de binnenbaden van zwembad De Sypel een 25-meter bad te bouwen, waarin op regionaal en provinciaal niveau wedstrijden gehouden kunnen worden. 

Harry Schipper

 

De Harderwijkse gemeenteraad nam afgelopen donderdagavond een amendement aan van de VVD, waarin om uitwerking van de wedstrijdbad-variant werd gevraagd. Met uitzondering van het CDA vonden ook de andere raadsfracties dat nuttig.

50 METER Aanvankelijk wilden de raadsleden ook een uitwerking zien van een bad van 50 meter lengte, maar daar ging sportwethouder Christianne van der Wal namens burgemeester en wethouders voor liggen. „Daar ziet het college weinig in. Dat betekent namelijk een verdubbeling van de hoeveelheid water". Volgens haar hoeft een 'topsportbad' ook niet, omdat er relatief dichtbij, namelijk in Amersfoort, al een dergelijk bad is waar topsporters terecht kunnen. Onderzoek naar een 25-meter bad met zes, acht of meer banen zag ze wel zitten.

 

ENERGIENEUTRAAL Het college wilde al uitgezocht hebben hoe bij nieuwbouw het zwembad duurzamer gemaakt kan worden. Dat ging de raadsfracties echter niet ver genoeg: D66 kwam met een amendement, medeondertekend door alle andere partijen, om alles uit de kast te trekken om het zwembad volledig energieneutraal te bouwen.

DUURZAAM Volgens D66-fractievoorzitter Martijn Pijnenburg is het zwembad de grootste energiegebruiker van al het gemeentelijk vastgoed. „Een energieneutraal zwembad is tegenwoordig heel goed mogelijk door technische ontwikkelingen. Er zijn in Nederland al meerdere zwembaden energieneutraal gebouwd of verbouwd", wist hij. Hij en de andere raadsleden vinden ook dat een energieneutraal zwembad van grote invloed is op de totale CO2-uitstoot van de gemeente Harderwijk. Wethouder Van der Wal 'omarmde' het amendement: „Wij vinden duurzaamheid ontzettend belangrijk en staan achter de ambitie om het zwembad helemaal energieneutraal te maken".

 

GLIJBANEN Zoals eerder aangekondigd kwam het CDA met het amendement uit te zoeken of er behoefte is aan een nieuwbouwvariant met 'fun'-elementen, zoals een glijbaan of wildwaterbanen. De wethouder sputterde wat tegen door te wijzen op het advies van het ingehuurde adviesbureau om dat vanwege meerkosten achterwege te laten. Ze stelde dat het recreatief gebruik van het zwembad straks gewoon mogelijk blijft en er door de nieuwbouw sowieso meer sfeer in het zwembad komt.

Volgens haar is daarvoor meer zwemwater nodig en extra inzet van personeel. „Wij vinden het belangrijk dat het zwembad ook betaalbaar, laagdrempelig en toegankelijk blijft", stelde ze. Ze toonde zich echter wel bereidheid ook deze nieuwbouwvariant te onderzoeken. De VVD-fractie stelde zich op achter de argumenten van 'hun' wethouder. „Fun is duur en drukt op de financiële exploitatie", wist VVD-raadslid Menno Doppenberg. „Maar we stemmen toch in, zodat we later een weloverwogen besluit kunnen nemen".