Gien Sloot-Baltus overleden: 'Iets voor anderen betekenen, is toch de kern''

HARDERWIJK Gien Sloot-Baltus is zaterdagochtend 2 april op 74-jarige leeftijd overleden. Gien Sloot heeft door haar actieve en hoge mate van betrokkenheid, zowel in de politiek als maatschappelijk, veel voor de gemeente Harderwijk betekend. Jongeren, ouderen en mensen met een beperking hadden bij haar een streepje voor.

Harry Schipper

Misschien was Gien Baltus wel de meest actieve politica die Harderwijkers en Hierdenaren ooit hebben gekend. Ze zat tussen 1982 en 1998 maar liefst zestien jaar achtereen voor het CDA in de gemeenteraad, maar was ook daarvoor al en lang daarna nog lid in menig verenigings- of stichtingsbestuur. ,,Iets voor anderen betekenen, dat is toch de kern van alles", was een uitspraak die haar typeerde. Dus werd ze na haar raadslidmaatschap voorzitter van het afdelingsbestuur van het CDA en sprong in de bres om muziekvereniging Crescendo aan een goed onderkomen te helpen.

TOEKOMST Wat volgens haar zoon Laurens Sloot misschien wel de meeste impact heeft gehad op mensenlevens was haar werk voor een kindertehuis dat mede dankzij haar initiatief in Baras-Rizal nabij de Filipijnse hoofdstad Manilla van de grond kwam. ,,Herke Smidstra en mijn moeder hebben de Stichting Noodhulp Filipijnen opgericht. Het tehuis is nu een goedlopend tehuis waar 45 zwerfkinderen een toekomst hebben gekregen. Daar ben ik, daar zijn ál haar kinderen, enorm trots op."

Regina Anna Sloot-Baltus - of eigenlijk alleen 'Baltus', want ze hertrouwde na haar eerste man Lau Sloot in 2008 met Jan van der Goes en bleef toen haar meisjesnaam gebruiken - had een warm hart voor mensen. Iedereen die haar heeft gekend zal haar al snel omschrijven als een hele krachtige en energieke vrouw, met een enorme sociale betrokkenheid. ,,Die gedrevenheid zit er nu eenmaal bij mij in", zei ze mij ooit in een interview voor het boek Markant, dat bij het verschijnen in 2007 de toen vijftig meest markante Harderwijkers en Hierdenaren beschreef. En waarin Gien uiteraard een plek had verworven.

KATHOLIEK Gien kwam in 1969 met haar gezin in Harderwijk wonen. Ze was toen al jaren actief als leidster bij Scouting Nederland en hielp als leidster kinderen uit pleeggezinnen. Ze was ook bestuurslid van het Katholieke Vrouwengilde in Amsterdam.

In 1982 kwam ze terecht in de kersverse CDA-fractie. Ze stond als katholiek (KPV) derde op de kieslijst, na CHU-er Dirk Klaassen en ARP-man Piet van Kalsbeek. ,,Dat ging indertijd zo", weet oud-wethouder Jan ter Steeg nog goed, die op plek vier stond en dus ook zeker was van een raadszetel. ,,Zeer loyaal aan de totstandkoming van het CDA, zeer energiek en ze zette zich overal voor in", beschrijft Ter Steeg zijn toenmalige collega-raadslid. ,,Ze had met werkelijk iedereen contact, nam geen blad voor de mond en toonde zich in alles een zéér betrokken mens", vult hij daar graag aan toe. Het bleef niet onopgemerkt: Gien werd voor haar vele vrijwilligerswerk benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

NIET STILZITTEN Gien Sloot kwam graag in de kerk en was ook binnen de parochie zeer actief. Ze was, voordat ze in 2008 naar Haarlem verhuisde, nog negen jaar voorzitter van de KBO, de Katholieke Ouderen Bond, deed veel voor de Stichting Welzijn Ouderen en was vice-voorzitter van de Cliëntenraad WMO. Gien kon het ook in Haarlem niet laten en kwam terecht in het bestuur van de KBO en de Participatieraad WMO. ,,Ze wilde graag maatschappelijk betrokken blijven", weet zoon Laurens. ,,Je kunt niet huis gaan stilzitten", zei Gien tegen hem. Ongeveer wat Gien ooit van háár moeder te horen kreeg: ,,Je kunt beter verslijten dan verroesten."

Gien Baltus kreeg 5 januari te horen dat ze kanker had en niet meer kon genezen. Kort na een tweeweekse vakantie op Gran Canaria overleed ze. In Harderwijk is deze woensdagavond gelegenheid tot condoleren tussen 19.00 en 20.00 uur in Uitvaartcentrum De Elzenhof. De afscheidsviering is deze donderdagochtend om elf uur in de aula van begraafplaats De Elzenhof, waarna de begrafenis plaatsvindt.