• Eric Kroes

Glasvezel: 'het is nu of nooit'

ERMELO Het is nu of nooit voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Dat zegt de Ermelose wethouder Esther Heutink. Inschrijven is mogelijk tot 4 december. De aanleg gaat alleen door wanneer de helft van alle betrokkenen daadwerkelijk bereid is hieraan mee te doen.

Wijnand Kooijmans

De aanleg van glasvezel is investeren in de toekomst, zo geeft Heutink aan. Het is een spannend proces waarbij de bewoners van het buitengebied een mooi aanbod is gedaan in haar ogen. Ook omdat is afgedwongen dat het gaat om een honderd procent aansluiting waar dat eerst 96 procent was. De meest onrendabele percelen werden daardoor uitgesloten.

BUURT Wethouder Heutink prijst de buurtverenigingen in Horst/Telgt en Speuld. Die doen er, volgens haar, alles aan om de vijftig procent aansluitingen ook daadwerkelijk te halen. „Mensen moeten beseffen dat wanneer ze niet meetekenen dit ook gevolgen heeft voor de andere mensen in hun buurt." Jozias de Koeijer, directeur van De Goede Herderschool in de Ermelose buurtschap Horst, zegt dat het al of niet aansluiten op glasvezel al vier jaar speelt. Voor zijn school is het van groot belang dat de glasvezel er komt. „We kunnen nu goed onderwijs geven, maar het ontbreken van glasvezel kost ons veel inspanningen en geld. Bovendien zijn de huidige methoden die wij gebruiken niet toekomstbestendig. Het is in het belang van onze kinderen en hun toekomst belangrijk dat er glasvezel komt."

ENTHOUSIASME De Koeijer bemerkt veel enthousiasme bij mensen die zich willen aansluiten. „We moeten dit ook gewoon voor elkaar krijgen. Daarom houden we ook nog inschrijfavonden op woensdag 22, dinsdag 28 en donderdag 30 november van 19.00 tot 21.00 uur en een inschrijfmorgen op zaterdag 2 december van 09.00 tot 12.00 uur."

Aansluiten op glasvezel is wat Heutink betreft van belang voor het leefbaar houden van het platteland. „Op den duur gaan bijvoorbeeld steeds meer consulten van huisartsen via internet. En je sluit je niet aan voor het leven. Wanneer het niet bevalt kun je na een jaar je abonnement weer opzeggen. Al denk ik niet dat het dan zover nog komt."

AANNEMERS De Koeijer vindt aansluiting van groot belang voor Horst. Ook als hij kijkt naar de grote bedrijvigheid in deze buurtschap. Melkveebedrijven, aannemers, transporteurs. „Je zult als aannemer maar even een offerte niet snel kunnen versturen. Maar ook melkrobots worden tegenwoordig via glasvezel aangestuurd."

Ambassadeur Eefje Meihuizen in Speuld wijst op de inspraakavond die donderdag 16 november van 19.00 tot 21.00 uur wordt gehouden in de Speulderbrink. Hier kunnen inwoners alle informatie krijgen die ze wensen, vragen stellen en krijgen ze hulp bij de keuze van de aannemer die het beste past bij hen. Er zijn vijf aanbieders waarbij ook kan worden gekozen voor glasvezel zonder televisie indien iemand dat wenst.