• ANP Foto

Goedkope stroom beschikbaar voor Drielanden en binnenstad

HARDERWIJK Met de plaatsing van zo'n acht- à negenhonderd op de platte daken van het verzorgingstehuis Sonnevanck wil energiecoöperatie Endura huishoudens in Stadsweiden, Drielanden en de binnenstad van Harderwijk de kans bieden op goedkope stroom.

Harry Schipper

De Harderwijkse coöperatie sloot afgelopen week een intentieovereenkomst met de directie van de eigenaar van het gebouwencomplex, de Zorggroep Noordwest Veluwe, zo maakte directeur Wim Sederel gisteren bekend. Het gaat om mensen die wonen in het gebied met de postcodes 3841, 3842, 3843, 3844, 3845 en 3847. Vooral mensen die niet zelf zonnepanelen op hun dak kunnen, mogen of willen hebben, kunnen profiteren van de regeling. Die fiscale 'Regeling Verlaagd Tarief' komt er op neer dat huishoudens vijftien jaar lang geen energiebelasting hoeven te betalen over de stroom die ze via de door hun meebetaalde zonnepanelen leveren.

,,Bij de huidige prijs van elektra, zo'n 21 cent, scheelt dat 12,65 cent per kiloWatt. Dus dan betaal je nog maar acht cent per kW", aldus Sederel. Hij schat dat daardoor de deelnemende huishoudens hun investering in zo'n acht tot negen jaar hebben terugverdiend. En dat ze daarna nog eens een jaar of zes profiteren van goedkope stroom. ,,Zonnepanelen op je eigen dak hebben een iets kortere terugverdientijd. Maar niet altijd: er kunnen bijvoorbeeld bomen voor staan. Of mensen vinden panelen lelijk en willen ze niet op hun eigen dak.''

De Endura-directeur waarschuwt wel dat er eerst nog wat hobbels genomen moeten worden: ,,We moeten eerst nog onderzoeken of de daken sterk genoeg zijn voor zoveel panelen. En ook of de stroomkabels bij Sonnevanck wel dik genoeg zijn om zoveel stroom te kunnen transporteren. Dat gaan we komende maand toetsen en daarna komen we met een technisch plan.''

Voor het project met de zonnepanelen op Sonnevanck wil Endura een aparte coöperatie oprichten. Het is het overigens niet het eerste zonne-energieproject dat Endura voor zoveel inwoners van Harderwijk wil realiseren. De coöperatie is sinds augustus vorig jaar ook al bezig met een soortgelijk project in Hierden. Daar wil Endura evenveel zonnepanelen plaatsen op het dak van de manege Rantrime aan de 2e Parallelweg in Hierden. ,,Dat is zeg maar de noordelijke kant Harderwijk. Hier kunnen mensen uit Hierden, Frankrijk en ook een deel van de binnenstad aan deelnemen. Zonder dat we er ruchtbaarheid aan hebben gegeven, blijkt de interesse nu al groot. Ik schat dat we voor zeker een kwart van de panelen al geïnteresseerde kopers hebben.'' Op de website van Endura, www.endura-harderwijk.nl, staat dat voor dit project huishoudens met postcode 3842, 3843, 3446, 3848 en 3849 in aanmerking komen.

De verkoop van zonnepanelen in Hierden gaat naar verwachting volgende maand al van start. Voor de verkoop van de panelen op Sonnevanck moeten mensen nog een maandje of twee geduld hebben. Wel kunnen ze alvast hun belangstelling kenbaar maken op de website van Endura.