• Trots toont Guus Coorengel het chapeau-beeldje dat hij ontving bij zijn afscheid als koorlid van de COV in Harderwijk.

    Arda Konings

Gouden stembanden 50 jaar bij COV

ERMELO Zingen was voor hem een manier om zijn gevoel te kunnen uiten. Of dat nu vreugde was of verdriet. Muziek was hem met de paplepel ingegoten en zoals het destijds een degelijk, Christelijk gezin betaamde, galmden de klanken van Johannes de Heer via de gouden stembanden van Guus Coorengel vroeger bij hem thuis als kind al door de kamer. Onlangs zette hij echter een punt achter zijn rol als actief koorzanger, nadat hij ruim 53 jaar met veel vreugde en plezier, daarin zijn ei in kwijt had gekund.

Arda Konings

Samen met zijn vrouw Riet zit Guus aan tafel in een horecagelegenheid in Ermelo waar het stel dagelijks geniet van een kopje koffie. Vrijwel meteen begin Guus honderduit te vertellen hoe het er aan toe ging in het gezin waarin hij opgroeide als jongste van acht kinderen. Over wat voor belangrijke en prominente plek muziek had, ook tijdens de 40 jaar die hij later als onderwijzer vervulde in zijn arbeidzame leven en hoe hij in Ermelo terecht kwam als geboren en getogen Amsterdammer. ,,Ik had mijn kweekopleiding voltooid en kwam voor mijn dienstplichtnummer op in Ermelo. Om het weekend ging ik naar huis. Tijdens de weekenden dat ik in Ermelo verbleef ontmoette ik een keer mijn vrouw. We waren niet op slag verliefd. Keken de kat uit de boom."

HOGE STEM De liefde groeide en bloeide echter wel. Na in 1956 te zijn afgezwaaid had het stel zich verloofd en besloot Coorengel in Ermelo te blijven wonen. Hij herinnert zich nog goed dat zijn schoonvader hem aanmoedigde om bij het mannenkoor 'Zang en Vriendschap' te gaan zingen. Daar hoefde Coorengel niet lang over na te denken. Vol enthousiasme: ,,Ik had een hoge stem en zong bij de eerste tenoren. Later ontmoette ik mevrouw Wassink, vooral bij de ouderen hier nog een bekend koordirigente. Zij was het die me doorstuurde naar de Christelijke Oratoriumvereniging in Harderwijk. Daar heb ik de meest prachtige muziek gezongen, ruim 50 jaar lang."

EMOTIESOf het nu Nederlands, Duits, Latijns of Russisch was, Coorengel zong in alle talen de sterren van de hemel. Zijn vrouw Riet schatert het uit. ,,Hij heet niet alleen Coorengel, maar hij zingt ook nog eens als een (koor)engel. Bovendien liggen er ook nog eens stapels bladmuziek in ons huis. Van de Mattheuspassion van J.S. Bach tot en met de Messiah van G.F. Händel."

Dat Guus nu bewust een punt heeft gezet achter zijn uitlaatklep - ,,mijn lijf werkt niet meer zo mee en het lange staan hou ik niet meer vol" - valt het hem af en toe toch wat zwaar de wekelijkse gang naar het repetitielokaal en de optredens te moeten missen.

KOORWERKEN Zichtbaar geëmotioneerd vertelt hij tot slot over de vele bekende koorwerken die hij ooit mocht vertolken met de COV en het mooie chapeau-beeldje dat hij ontving bij zijn afscheid van het koor afgelopen november.

,,Riet was mee gegaan die avond en we hadden de ruim 80 tellende koorleden getrakteerd. Er werd speciaal voor ons gezongen. We waren er helemaal stil van. Een happening was dat!"