• Van links naar rechts: Leo van der Velde, Anneke Knoppert, Bart van der Knaap en Herma van der Weide,

    Wijnand Kooijmans

Grootste partij staat buitenspel in Ermelo

ERMELO Ermelo krijgt een nieuwe coalitie waarin het CDA als grootste partij en de ChristenUnie als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen buitenspel zijn gezet.

Wijnand Kooijmans

Dat dit stond te gebeuren werd de maandag voor de verkiezingen al duidelijk. Tijdens een lijsttrekkersdebat gaven vier partijen aan het eigenlijk niet meer te zien zitten met de gevestigde partijen als het CDA en de ChristenUnie. Grote vraag is of deze laatste twee partijen de inhoud van het lijsttrekkersdebat serieus hebben genomen of hebben gedacht: het loopt allemaal niet zo''n vaart.

UITSLAG Eigenlijk was er al een akkoord gesmeed om het CDA en de ChristenUnie buitenspel te zetten. Het wachten was alleen op de verkiezingsuitslag. Het gevaar voor Progressief Ermelo, VVD, BurgerBelangen Ermelo en SGP bestond nu eenmaal dat de twee andere partijen de meerderheid zouden krijgen en ze daarmee het risico zouden lopen zelf buitenspel te worden gezet,

Lijsttrekker Sarath Hamstra van het CDA gaf tijdens de verkiezingsavond aan snel te willen praten met de andere partijen om tot een nieuw college te komen. Hier en daar werd minzamend geknikt, maar de werkelijkheid was dat er al een afspraak was tussen de vier de volgende morgen bij elkaar op de koffie te gaan.

GROOTSTE Normaal neemt de grootste partij het voortouw als het gaat omde vorming van een nieuw college. Maar dat is min of meer een ongeschreven wet. Het is niet beslist noodzakelijk. Of de nu gevoerde handelwijze helemaal correct is: daar kan aan worden getwijfeld. Zeker richting ChristenUnie: de kritiek van de vier richtte zich toch vooral op het CDA.

Dat het niet lekker liep tussen partijen en het huidige college van burgemeester en wethouders was het laatste jaar al duidelijk. Er werd steeds meer tegengas geboden en plannen van het college werden steeds aangepast via amendementen. Zelfs het CDA leek uitgegeken op de eigen wethouders. Voor veel partijen waren de plannen rond het landgoed Veldwijk en het bedrijventerrein Kerkdennen breekpunten.

SGP Velen kijken wellicht raar op dat de SGP niet kiest voor een volledig christelijk college. Dat is niet verplicht: kerk en staat zijn gescheiden al heeft juist de SGP nog wel eens moeite met dat grondbeginsel. Hier lijkt het verleden vooral het CDA, maar ook de ChristenUnie parten te spelen. Tot tweemaal had de SGP na verkiezingen de indruk een wethouder te mogen leveren binnen het college. Tweemaal werden ze daarin teleurgesteld. Een derde keer buitenspel te worden gezet vond men niet prettig.

De onderhandelingen moeten nog worden afgerond. Duidelijk mag zijn dat de nieuwe coalitie een roerige tijd tegemoet gaat waar alle fractieleden steeds aanwezig moeten zijn om niet onderuit te gaan. De geschiedenis van een machtsgreep in Nijkerk leert dat men hier bij een volgende verkiezingen op kan worden afgerekend en succes maar ten dele is verzekerd.