Groten doen niet mee in race glasvezel

ERMELO Kabelexploitanten als KNP, Ziggo, UPC en Tele2 doen niet mee in de race om glasvezel aan te leggen in het buitengebied van Ermelo. ,,Omdat ze bang zijn om mee te moeten betalen aan de aanlegkosten, maar als de glasvezel er ligt sluiten ze zeker wel aan." Dat zegt burgemeester André Baas van de gemeente Ermelo.

Wijnand Kooijmans

In Ermelo wordt, zo zegt wethouder Esther Heutink, vooral ingezet op het aansluiten van vakantieparken. ,,Waarbij wij ernaar streven dat de glasvezel over het gehele park wordt uitgerold", zo geeft ze aan. Toeristen moeten hierdoor sneller de gewenste informatie kunnen vinden maar ook sneller kunnen boeken. Aanleg van de glasvezel is ook van groot belang voor de agrariërs en studerende jongeren. Vandaar dat wethouder Heutink een dringende oproep doet aan de bewoners van het buitengebied om mee te doen. ,,Want wordt de vijftig procent aansluitingen niet gehaald, dan gaat het niet door. We beseffen dat er nog hard moet worden gebuffeld om dit percentage te halen. Maar we hopen dat alles door kan gaan en eind 2018 alles is afgerond."

Het initiatief voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied is genomen door de Stichting Breedband Noord-Veluwe. Voorlopig moet, om aan te sluiten, een abonnement worden afgesloten bij de aanbieders Caiway, CBizz, Fiber, Solcon en WeServe. Naast een abonnement moeten bewoners een vastrechtvergoeding betalen van 8.95 euro per maand. De stichting, opgericht door vijf inwoners, is actief in elf gemeenten op de Noord en Oost Veluwe. Om het gehele gebied te ontsluiten moet ruim vijfduizend kilometer aan glasvezel worden aangelegd.