• André Knol en Dick van Leeuwen van het 8-koppig organisatieteam.

    Marco Jansen

Halve Marathon Ermelo verwacht bijna 900 deelnemers

ERMELO De achtste Halve Marathon van Ermelo is op zaterdag 2 juni voor de vierde keer in het dorpscentrum. Het hardloopevenement neemt flink toe in populariteit. ,,Er is geen Ermeloër die niet weet wat de HME is. Dat merk je aan Facebook-likes, er wordt veel over gesproken. Maar de beste graadmeter is het aantal inschrijvingen'', weet André Knol van de organisatie.

Marco Jansen

,,Het aantal voorinschrijvingen is al ruim 600.'' Dick van Leeuwen: ,,In totaal hopen we richting de 900 deelnemers te gaan, vorig jaar waren dat er 620. Er doen nu ruim 20 bedrijven mee aan de bedrijvenloop; dat waren er vorig jaar acht. De businessrun is nu 5 in plaats van 10 kilometer om het toegankelijker te maken.''

PARTNERS Naast de sponsoren, die onder andere hun naam verbinden aan de afstanden, zijn er diverse partners. Werk Centraal van GGZ Centraal levert bloemen voor de winnaars en winnaressen en verkoopt bloemen op het Molenplein, voor wie deelnemers wil feliciteren. De gemeente is een belangrijke partner en het Groevenbeek college stimuleert leerlingen om mee te lopen. Militairen van het voormalige 45 pantserinfanterie bataljon Ermelo bemannen de waterposten.

SFEERVOL De organisatie investeert niet in geldprijzen, maar wel in een sfeervol evenement en mikt zo op de breedtesport. In samenwerking met bewoners komt er een muziekpodium langs de wijk Het Trefpunt, net als op de hoek Dennenlaan-Julianalaan. Bruijn Café, Café Binnen en Oma's Café regelen een dweilorkest en alle kinderen krijgen een ijsje van 't Hoekje. Feest in Ermelo regelt een barbecue bij Café De Molenaer en De Veluwe voor de bedrijvenloop.

GROOT FEEST Er komt een muziekpodium bij het Molenplein voor de Afterparty, die aansluit op de huldiging en begint om 18.00 uur. ,,De Stationsstraat vanaf de hoek Horsterweg tot de Pastorieweg mag dicht tot 23.00 uur, waardoor we een groot feest kunnen houden voor de lopers en de toeschouwers. De samenwerking tussen bewoners, winkeliers, bedrijven en de gemeente is super. Alle omwonenden hebben een brief ontvangen en iedereen omarmt het evenement'', aldus Van Leeuwen, die winkeliers oproept spandoeken aan te leveren om het parcours op te vrolijken.

PARCOURS De HME is de laatste loop van het Randmerencircuit van de Rabobank. Start en finish zijn bij het Molenplein. Knol heeft het parcours van 5 kilometer uitgezet, zet 30 verkeersregelaars in, regelt waterposten en op- en afbouw. De Veluwse Wielervereniging levert fietsers voor bij de eerste en laatste lopers. ,,Het is een snel, compact parcours en makkelijk beheersbaar. Er zit een ronde van 6,1 kilometer in verwerkt voor de halve marathon.''

INSCHRIJVEN Voorinschrijving was mogelijk tot en met zondag 27 mei, maar na-inschrijven kan nog op vrijdagavond en zaterdag tot een half uur voor de start, bij het Pakhuis. Vrijdagavond 1 juni kan bij het Pakhuis het startnummer worden opgehaald en kunnen de eerste 600 deelnemers hun shirts ophalen. De opbrengst is bestemd voor een coopertestbaan op de Groevenbeekse Heide voor ongeorganiseerde sporters. Aanleg start na de zomer.

Starttijden: kidsrun (1,1 kilometer) 15.15 uur, halve marathon (21,1 kilometer) 15.45 uur, 10 kilometer 15.55 uur en 5 kilometer 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.halvemarathonermelo.nl.