• Het kramenplan van de gemeente laat niet toe, dat er veel kramen in de binnenstad staan.

    Mieneke Braakman

Hanzemarkt Live gaat niet door

HARDERWIJK Het lukt maar niet om in Harderwijk een gezellige braderie te houden. Liepen de Zomermarkten van de afgelopen jaren al bedroevend slecht, dit jaar komen er helemaal geen kraampjes. 'Hanzemarkt live' zou de opvolging zijn van de jaarlijkse Zomermarkten in de binnenstad.

Mieneke Braakman


Het evenement stond al aangekondigd in de UIT agenda, onder voorbehoud. Het gemeentelijke kramenplan, de verbouwing van het Stadhuis en daarbij weinig medewerking van winkeliers, maken het volgens de organisatie echter onmogelijk om het evenement met kraampjes en muziek te realiseren. Hanzemarkt Live was gepland vanaf 18 juli op vijf woensdagen.
De afgelopen paar jaar was het Centrum Management initiatiefnemer van de Zomermarkten. Maar die organisatie bestaat niet meer. Namens de Horeca Ondernemers Markt (HOM) heeft Maurice Huizing zich tevergeefs ingezet om dit jaar een evenement met kraampjes en live muziek op te zetten. 


PROBLEMEN ,,Wij vinden het belangrijk dat er wel wat georganiseerd wordt. De bedoeling was een kleinschalige markt, met twaalf kwalitatief goede kramen van lokale ondernemers, gecombineerd met live muziek bij de terrassen.'' Hij liep echter tegen te veel problemen aan. ,,Een enkele winkelier wilde wel zelf een kraam huren. Maar anderen voelden daar niet voor en weigerden een kraam voor de deur. We wilden ook niet een markt waar om de 14 meter een kraam mag staan, volgens de regels van het gemeentelijke kramenplan. Door de verbouwing van het oude stadhuis is daar ook geen mogelijkheid voor kramen'', zegt Huizing. Hij ziet als enige mogelijke locatie voor een zomerse braderie: de boulevard. Maar daar heeft de binnenstad dan weer niets aan. ,,Volgend jaar, als het oude stadhuis klaar is, gaan we wel een nieuwe poging wagen''.


KRAMENPLAN Vroeger had Harderwijk een volle en drukbezochte zomerbraderie met lange rijen kramen in het winkelgebied. Op advies van de brandweer besloot de gemeente echter dat er geen aansluitende rijen kramen in de binnenstad meer mochten staan. De brandweer heeft minstens 3,5 meter vrije doorgang nodig in het geval van brand. In de jaren daarna werden braderieën een aantal malen op verschillende en verdeelde locaties gehouden. Tot grote ontevredenheid van kraamhouders en publiek.

REPUTATIE Drie jaar geleden ontfermde het Centrum Management zich over het evenement, onder de naam 'Zomermarkten'. Maar gelijk al viel dat tegen. Iedereen was het erover eens: de locatie van de markten was te verdeeld door de stad, noodgedwongen door de gemeentelijke regels. Daarna werd de organisatie uitbesteed aan het bureau Forum Events. Een brede reclamecampagne bracht genoeg publiek op de been, maar heel weinig standhouders. Die wilden er niet staan, wegens de inmiddels slechte reputatie van de Harderwijkse braderieën. Het kramenplan van de gemeente en te weinig winkeliers die mee wilden werken, werden als belangrijkste oorzaak aangewezen.