• Lex van Lieshout ANP photo

Harderwijk benoemt verkenner voor coalitievorming

HARDERWIJK De politieke partijen in Harderwijk zijn gestart met het verkenningsproces en de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie. Dit verkenningsproces wordt geleid door de partij met de meeste stemmen de verkiezingen, Harderwijk Anders. De partijen hebben in goed overleg besloten om voor dit proces een verkenner te benoemen.


Gert Jan van Noort, lijsttrekker van Harderwijk Anders, maakte vandaag bekend dat Hans Esmeijer uit Apeldoorn is benoemd als onafhankelijk verkenner voor de coalitievorming. Esmeijer heeft een rijke ervaring als bestuurder in diverse organisaties en in het openbaar
bestuur. Hij was onder meer lid van Provinciale Staten, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, waarnemend burgemeester van de gemeente Apeldoorn, (in)formateur bij de provincie Gelderland en de gemeente Doesburg.


Ruim twee jaar terug was hij gespreksleider in opdracht van de gemeente Harderwijk met alle betrokken partijen bij de totstandkoming van de visie op podiumkunsten. De verkenner krijgt een gerichte opdracht van de partijen om twee scenario's voor de vorming van een coalitie onderzoeken. Scenario 1 voor een coalitie met de huidige partijen. Dit in verband met het vertrouwen in de huidige coalitie.
En scenario 2 voor een coalitie met D66, maar zonder ChristenUnie. Dit op basis van de verkiezingsuitslag en het inhoudelijke thema rondom de invoering van de koopzondag. 

Het verkenningsproces richt zich hierop de komende tijd. Het resultaat van de verkenningsopdracht wordt op een nader te bepalen moment tijdens een openbare bijeenkomst bekend gemaakt. De verkenner brengt dan het advies voor de coalitievorming uit aan de partijen.