• Een voorbeeld van hoe een openbare barbecueplaats eruit zou kunnen zien.

    Unisite Group

Harderwijk bruist van 'beste stadsideeën'

HARDERWIJK Waarmee maken we Harderwijk leuker, beter of mooier? Met een BBQ-plek op de kop van het toekomstige Stadswerven, een piratenschip op het Strandeiland, fietstaxi's in Harderwijk, of liever een strandje waar het eens niet - zoals verder overal in Harderwijk - verboden is om samen met je hond te komen zwemmen en zonnen.

Harry Schipper

Zomaar een greep uit de zeventien genomineerde inzendingen die dit jaar meedingen naar hét Stadsidee 2017. De gemeente doet een oproep aan alle Harderwijkers om zijn of haar stem uit te brengen. Voor de winnaar of winnaars - het kunnen er meer zijn - is in totaal 45.000 euro beschikbaar. Het is wel de bedoeling dat zij het geld besteden aan de daadwerkelijke uitvoering van hun idee.

Vorig jaar vond de eerste verkiezing voor het Stadsidee plaats. Toen won het idee voor een uitdagende speelplek in het parkje bij het nieuwe NS-station. Dit jaar rolden maar liefst tachtig suggesties uit de gemeentelijke ideeënbus om buurt, wijk of stad mooier of leefbaarder te maken. Na een eerste selectie op haalbaarheid, volledigheid, teamwork en begroting bleven daarvan zeventien over. Welk idee het beste is, beslissen inwoners van Harderwijker door een stem uit te brengen via de website 'samenkleurenwedestad.nl/stemmen'.

Wethouder Jeroen de Jong is blij met de inzendingen: "Geweldig om te zien dat mensen zich zo interesseren voor het verbeteren van hun leefomgeving en bereid zijn samen initiatieven te nemen. Ik ben benieuwd welk Stadsidee de Harderwijkers dit jaar het meest zien zitten."

Uit zowat elk ingezonden idee spreekt veel creativiteit. Zo maken bestuur en vrijwilligers van de Stichting Rietmeen dankzij een forse achterban en steun van de Harderwijkse Uitdaging een flinke kans hun idee voor een verkeerstuin op hun terrein aan de Rietmeen te mogen realiseren. Kinderen uit Stadsweiden en andere wijken kunnen daar net als gebruikers van een scootmobiel lekker oefenen op allerlei verkeerssituaties.

Voor de herbouw van de Luttekepoort, die in 1673 door de toenmalige Franse bezetters werd vernietigd, is wel wat meer nodig dan de 45 mille aan prijzengeld: zo'n anderhalf miljoen euro, schatten de bedenkers Laurens Sloot, Godelieve Vrijhof-Sloot en Cas Hofstee. Zij willen de herbouw het liefst gerealiseerd zien vóórdat Harderwijk in het jaar 2031 haar achthonderdjarig bestaan als stad viert.

Een heel simpel idee komt van Victor Pirir Avila en Roelie Koobs: een zelfreinigend openbaar toilet. Want dat heeft Harderwijk nergens in de stad, al konden mensen met hoge nood tot voor kort nog terecht in de bibliotheek. Maar die is sinds deze week gesloten vanwege de verhuizing naar het stadhuis.

Kitty van Elst en de bestuursleden van Centrum de Zin zien meer in 'Harderwijk Bruist': het opzetten van een permanente beweging waarin bewoners, organisaties, ondernemers en gemeente samenwerken om de stad leefbaarder en socialer te maken. Dit idee is geïnspireerd op het succesvolle 'Gouda Bruist', dat inmiddels in tal van andere gemeenten navolging krijgt en waar mensen niet afwachten, maar zelf verantwoordelijkheid nemen door zich te verenigen in levendige en positieve community's die in workshops creatieve activiteiten en projecten bedenken, waarbij plezier en dynamiek voorop staan.

Wacht trouwens niet te lang met stemmen, want de stemronde sluit 14 september al. Op woensdag 20 september maakt de gemeente bekend welk(e) idee(ën) heeft of hebben gewonnen.