• Lex van Lieshout

Harderwijk en Ermelo stemmen tegen associatieverdrag

HARDERWIJK De uitslag in de gemeente Harderwijk van het Referendum over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Oekraïne is bekend. In Ermelo kwam 36,3 procent van de kiezers opdagen, 56,6 procent was tegen, 42,7 procent was voor het verdrag,

In de gemeente Harderwijk heeft 60,3 procent van de stemmers tegen de wet gestemd. In totaal hebben 11.384 mensen hun stem uitgebracht, waarvan 4.407 voor, 6.801 tegen, 98 ongeldig en 71 blanco. Dat is een opkomstpercentage van 33,1 procent. Kijk hier voor de uitslag.

In de gemeente Ermelo brachten 7545 inwoners komen stemmen, 3203 voor en 4247 inwoners waren tegen. Kijk hier voor de uitslag.

De Kiesraad (centraal stembureau) stelt de officiële uitslag van het Referendum vast in een openbare zitting op dinsdag 12 april om 16.00 uur in Nieuwspoort. De zitting kan via de livestream van Nieuwspoort worden gevolgd. Meer informatie over het Referendum op www.kiesraad.nl.

Het eerste Nederlandse referendum ging over de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. In deze overeenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel.

LANDELIJK De eerste, niet formele, uitslagen over heel Nederland geven een duidelijk beeld. Een grote meerderheid van 61,1 procent stemde tegen het verdrag, 38,1 procent was voor het verdrag. Het referendum lijkt de drempel van dertig procent te hebben gehaald. De prognose is dat 32,2 procent van de kiezers ook daadwerkelijk heeft gestemd.