• Archief BDUmedia

Harderwijk FM samen met Veluwe FM

HARDERWIJK De publieke lokale omroep Harderwijk FM gaat nauw samenwerken met Veluwe FM, een omroep die voornamelijk is te beluisteren in Putten en Ermelo. De samenwerkingsovereenkomst is al klaar, maar wordt pas eind deze maand getekend, nadat ook alle omroepvrijwilligers op de hoogte zijn gebracht tijdens een medewerkersbijeenkomst. Door de fusie ontstaat een streekomroep met bij elkaar zo'n honderd vrijwilligers: voornamelijk technici, programmamakers en radio- en televisiepresentatoren.

Harry Schipper

De nieuw gevormde omroepen blijft vooralsnog op twee locaties uitzenden. In het pas volledig verbouwde Puttense multiculturele centrum Stroud en in het eveneens pas verbouwde Harderwijkse Huis van de Stad, waar Harderwijk FM begin volgend jaar wil intrekken. Nu wordt er nog uitgezonden vanuit het Harmoniegebouw aan de Deventerweg. Harderwijk FM heeft daar een studio, bereikbaar via een eigen ingang aan de Van Geunslaan.

Harderwijk FM is eind vorig jaar gaan samenwerken met de streekzender VOC Lokaal, waarin ook Veluwe FM, Omroep Nijkerk en Radio Barneveld waren opgenomen. Door verwikkelingen binnen VOC Lokaal houdt deze streekomroep na amper vier jaar echter op te bestaan en wordt de overkoepelende stichting ontbonden. Zowel Omroep Nijkerk als Radio Barneveld zijn al uit VOC Lokaal gestapt.

De samenwerking van lokale omroepen is landelijk in gang gezet door de komst van een nieuwe Mediawet en een akkoord tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland (OLON). Achterliggende gedachte van schaalvergroting is dat het verzorgingsgebied van een streekomroep beter aansluit bij de leefomgeving van luisteraars. Bovendien kan er zo meer geld worden vrijgemaakt voor het maken van lokale content en kunnen de samenwerkende omroepen makkelijker voldoen aan het zogeheten LMTA, het Lokaal Toereikend Media-Aanbod. Daarbij gaat het niet alleen om lokale programma's die zeven dagen in de week het hele etmaal rond via radio en tv worden uitgezonden, maar ook om de verspreiding van uitzendingen en nieuwberichten via andere platforms zoals internet.

Interim-voorzitter Henk Eijsenga van Harderwijk FM bevestigt dat de besprekingen met Veluwe FM zo goed als afgerond zijn. Ook voorzitter Bart Sloothaak van Veluwe FM meldt dat de samenwerkingsovereenkomst klaar is om getekend te worden. Volgens Sloothaak betekent de samenwerking in eerste instantie techniekuitwisseling, gezamenlijke inkoop en de vorming van een gezamenlijke redactie. Hij laat ook weten dat er plannen zijn om voor de drie gemeenten een kabelkrant te gaan maken.

Eijsenga gelooft ook dat de samenwerking de kwaliteit van de programma's ten goede komt en dat er uiteindelijk ook meer 'eigen' programma's gemaakt kunnen worden. Op dit moment is het aantal radioprogramma's dat door de circa veertig vrijwilligers van Harderwijk FM wordt gemaakt nauwelijks toereikend. Dat is de reden dat er vooral overdag vaak programma's worden doorgegeven die zijn gemaakt door Omroep Gelderland. Veluwe FM maakt met haar zestig vrijwilligers aanzienlijk meer eigen programma's.