Harderwijk opent 19 procent minder stembureaus voor Oekraïne-referendum

HARDERWIJK Volgens cijfers die de NOS deze week bekend maakte, opent de gemeente Harderwijk 19,23 procent minder stembureaus voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april. Het is nog niet bekend hoeveel stemlokalen de gemeente Ermelo opent op 6 april.

Per gemeente verschilt het aantal stembureaus flink, zo blijkt uit de rondgang. Het percentage geopende stemlokalen in Oldenzaal bijvoorbeeld daalt met maar liefst 70 procent. Er zijn echter ook gemeenten die alle reguliere stemlokalen openen. Landelijk daalt het percentage gemiddeld met tien procent en in totaal zijn er daarom 700 minder stembureaus open dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezing (6388 tegenover 7081).

,,Op 6 april 2016 vindt het landelijke GeenPeil-referendum plaats. Het eerste referendum in de Nederlandse geschiedenis dat door het volk zelf is afgedwongen. De vraag luidt: 'Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?' Maar de uitslag zal pas geldig zijn bij een opkomst van 30 procent of hoger", schrijft het organiserende Geenpeil.nl op haar website.

Voor een overzicht van alle Nederlandse gemeenten, klik hier.