• Sinterklaas en Martin Foppen onthullen hun plan voor het landelijke Sinterklaasmuseum

    Harry Schipper

Harderwijk vestigingsplaats voor nationaal Sinterklaasmuseum

HARDERWIJK Harderwijk wordt de vestigingsplaats van het Nationaal Sinterklaasmuseum. Het museum opent volgend jaar oktober al haar deuren. De eerste twee jaar als pop up-museum in aan elkaar geschakelde portocabins, die tijdelijk een plek krijgen bij molen De Hoop.

Harry Schipper

 

Initiatiefnemer Dim van Rhee, voor de gelegenheid verkleed als Sinterklaas, maakte dat maandagmorgen in 'het Pietenhuis' bekend. Hij deed dat samen met oud-Dolfinariumdirecteur Martin Foppen, die voorzitter is van de - al in december 2015 opgerichte - Stichting Nationaal Sinterklaasmuseum.

 

NIEUWBOUW Het stichtingsbestuur, waarin ook de Harderwijkers Bert Kaasschieter en Aalt Boonen zitting hebben als respectievelijk secretaris en penningmeester, is de afgelopen twee jaar al druk bezig geweest met de komst van het museum. Ze streven ernaar om het al in 2020 in een eigen (nieuw) gebouw onder te brengen dat wat hen betreft ook bij de molen moet komen. ,,Waterfront fase III wordt nu getekend, dus we zijn daarover al met de gemeente in gesprek", aldus Van Rhee.

De bestuursleden zijn bovendien in overleg met een flink aantal organisaties, waarmee ze willen gaan samenwerken. ,,Het Pietenhuis bijvoorbeeld, maar ook de molenstichting, die nu bezig is om een bakkerijmuseum bij de molen gevestigd te krijgen. En de Botterstichting", meldt Boonen. ,,En we voeren gesprekken met een flink aantal bedrijven die interesse hebben in een nationaal Sinterklaasmuseum. Zij gaan ons helpen met de financiële fundatie voor het museum", voegt Martin Foppen daar nog aan toe. Foppen benadrukt dat het Nationaal Sinterklaasmuseum geen gebouw wordt met alleen maar spulletjes. ,,Nee, het wordt veel meer dan dat. Er moet wat te doen zijn. Het wordt een interactief museum, waar jong en oud op een leuke en vermakelijke manier iets kunnen leren. En dat gaat spelenderwijs het beste", weet Foppen, die behalve als Dolfinariumdirecteur ook een tijdlang directeur was van het nationale Spoorwegmuseum in Utrecht. Hij verwacht dat een landelijk Sinterklaasmuseum op jaarbasis vele duizenden bezoekers gaat trekken. ,,Er is zoveel over Sinterklaas te vertellen. Ook verhalen over hem uit het buitenland, waar hij ook bekend is. Hij heeft iets ongrijpbaars, iets onaantastbaars." Van Rhee ontdekte dat er in Nederland nog geen nationaal Sinterklaasmuseum bestond. ,,Ja, er zijn drie Sinterklaasmusea, maar elk niet groter dan een slaapkamer. Wij willen hier in Harderwijk een echt groot museum nationaal op de kaart zetten."

 

ZWARTE PIETENDISCUSSIE Dat het museum de eerste twee jaar in portocabins wordt ondergebracht, vinden de bestuursleden geen bezwaar. ,,We hebben gewoon flink wat vierkante meters nodig. En uiteindelijk gaat het om de inhoud, wat je te bieden hebt en wat er te doen is", stelt Foppen. De initiatiefnemers willen de eerste twee jaar het pop up museum tijdelijk openstellen: van begin oktober tot 4 december. De bedoeling is dat het definitieve museum het hele jaar door kan worden bezocht.Bang dat een nationaal sinterklaasmuseum ook de Zwarte Pieten-discussie naar Harderwijk trekt, zijn ze niet. ,,We zoeken die discussie niet op, maar we gaan 'm ook niet uit de weg", aldus Foppen.Aalt Boonen denkt dat de combinatie van het nationaal Sinterklaasmuseum met het Bakkerijmuseum dat in de molen komt, goed kan uitpakken: ,,De kinderen kunnen daar dan zelf allerlei lekkere Sinterklaaslekkernijen maken, zoals chocolade, speculaas en marsepein'.