• Archief BDUmedia

HarderwijkFM voortaan VeluweFM

HARDERWIJK De lokale publieke omroep HarderwijkFM is vanaf dit nieuwe jaar samengegaan met VeluweFM en draagt voortaan ook deze naam. Het radiostation is op de Noordwest Veluwe te ontvangen en brengt nieuws uit de gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten.

Harry Schipper

 

De streekomroep Veluwe FM verzorgt haar uitzendingen vanuit haar twee studio's: in het Puttense zalencentrum Stroud en vanuit het Harmoniegebouw aan de Van Geunslaan in Harderwijk. Vanaf 1 maart krijgt Veluwe FM onderdak in het Harderwijkse Huis van de Stad waar een splinternieuwe studioruimte wordt ingericht.  Aanvankelijk zou de nieuwe ruimte al op 1 januari in gebruik worden genomen, maar daarvoor moet nog teveel gebeuren, zo laat bestuursvoorzitter Henk Eijsenga weten.

 

Eijsenga is blij dat de omroep een plek in het pas gerenoveerde stadhuis heeft gekregen. ,,Het Harmoniegebouw is ook een prima locatie hoor, maar ligt wel achteraf. Nu komen we in het centrum van Harderwijk, waar veel meer gebeurt. Bovendien liften we prachtig mee met de PR van de gemeente: we worden met regelmaat genoemd in hun persberichten. Je kunt merken dat de gemeente ook blij is met onze komst. De raad stemde zelfs unaniem voor een motie voor een extra subsidie van twintig mille in verband met de verhuizing. Dat getuigt wel draagvlak vanuit de politiek".

 

Of ook voldoende draagvlak bestaat vanuit de inwoners van Harderwijk blijft een open vraag. ,,Daar ligt voor ons nu wel een hele uitdaging", erkent Eijsenga. "Goeie radio maken is zinvol, want je kunt er veel stadsgerelateerde onderwerpen op kwijt, waar iedereen wat aan heeft".

 

Voor de vaste luisteraars veranderen er wel een paar dingen. HarderwijkFM telt nu zo'n twaalf eigen programma's die meestal 's avonds worden uitgezonden. De overige uren vulde Omroep Gelderland. Sinds deze week zijn allemaal eigen programma's te beluisteren. Doordeweeks van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds zijn dat programma's die ook in Ermelo en Putten zijn te horen. 's Avonds en ook in het weekend worden in elke gemeente eigen lokale programma's uitgezonden. ,,Meer is op dit moment nog niet mogelijk, omdat we hiervoor afhankelijk zijn van het aantal vrijwilligers. In Harderwijk zijn dat er zo'n dertig, maar we hebben er nog zeker twintig meer nodig". In Putten en Ermelo zijn nog eens zo'n  zestig vrijwilligers actief als programmamakers, presentatoren, deejays en (geluids)technici.

 

Plannen voor lokale televisie zijn er nog niet. ,,Nee, niet concreet. Wel zijn we in gesprek met HK13TV over mogelijke samenwerking", meldt Eijsenga. Als voorbeeld noemt hij de uitzending die de lokale omroepen samen maakten bij de opening van het Huis van de Stad, op 2 september vorig jaar. "We proberen ook samen iets op te zetten rond de gemeenteraadsverkiezing op 18 maart".

 

Veluwe FM gaat ook samen met Omroep Gelderland een verkiezingsspecial maken. Ook andere streek- en lokale omroepen doen hieraan mee. Omroep Gelderland heeft hiervoor een verkiezingsbus ingericht, die op 10 februari Harderwijk aandoet. Die dag wordt vermoedelijk vanaf de Markt uitgezonden.