• Ton Pors

'Harderwijkse achternamen zijn vrij bijzonder'

HARDERWIJK Foppen, Brink en Hop zijn de meest voorkomende achternamen in Harderwijk. Dat heeft Telefoonboek.nl uitgezocht.

Volgens de Nederlandse Familienamenbank is de naam Foppen een patroniem, dat betekent dat de naam verwijst naar de voornaam van iemands vader. Hoewel het niet vaak voorkomt, komt de voornaam Foppen soms voor als naam bij mannen die in Nederland zijn geboren. De naam Brink is ook veel te zien in Harderwijk. Een brink is een open ruimte in dorpen in het oosten van Nederland en Duitsland. Vroeger was het veelal een grasveld waar boeren dagelijks hun vee verzamelde, tegenwoordig is een brink veelal een betegeld plein in het midden van het dorp. De achternaam Brink zou afgeleid kunnen zijn van deze term.

HOPTELERS Op de derde plaats staat de naam Hop, deze familienaam kan verschillende betekenissen hebben. Het zou kunnen verwijzen naar de Germaanse voornaam Hubrecht of Hubert. Het kan echter ook verwijzen naar de netelachtige plant die bij het brouwen van bier gebruikt wordt om bier een aangename bittere smaak te geven. Mensen die zich hiermee bezig hielden, werden hoptelers genoemd. De naam Hop kan een beroepsnaam zijn en afgeleid zijn van iemand die ooit hopteler was.

VRIJ BIJZONDER De drie meest voorkomende achternamen in Harderwijk zijn volgens Telefoonboek.nl vrij bijzonder en staan niet in de Nederlandse top drie van meest voorkomende achternamen. Dat zijn namelijk de achternamen De Jong, Jansen en De Vries. Er zijn desondanks genoeg mensen in Harderwijk die deze populaire namen hebben, de namen staan namelijk alle drie in de top twintig van meest voorkomende achternamen in Harderwijk.

In de top tien staan verder de achternamen Berg (4), Timmer (6), Petersen (7), Kok (9) en Klaassen (10).