• Harry Schipper

Harderwijkse dingt mee naar Afscheidsprijs 2017

HARDERWIJK Vrijwel niemand denkt erover na, maar het kan iedereen overkomen: een prematuur en levenloos geboren kindje. Hoe ga je daarmee om, hoe verwerk je zoiets verdrietigs? Nathalie Roelofsen-Nijzink bedacht een praktische en tegelijk prachtige oplossing. ,,Een hemelwieg is een afscheidswiegje gemaakt van vilt, waarin je jouw kleine kindje onopvallend vanuit het geboortehuis kan meenemen naar huis. In het hemelwiegje past eventueel een afsluitbaar waterbakje waarin je het kindje legt: zo kunnen de ouders het ook de dagen erna thuis nog bekijken en zelfs aanraken."

Harry Schipper

,,Het helpt de ouders bij de verwerking van een miskraam, bij hun rouwproces", weet Roelofsen-Nijzink. De 46-jarige Harderwijkse bedacht deze oplossing in haar atelier in de tuin van haar huis in de Mandenmakerstraat 93. Ze weet waar ze het over heeft: Ik heb zelf, twintig jaar geleden, een miskraam meegemaakt. Het heeft bij mij nooit de gedachte verlaten daar iets mee te doen. Wat, dat wist ik niet. Totdat ik in aanraking kwam met de watermethode. Ouders krijgen hierdoor meer tijd om afscheid van hun kindje te nemen. Ik bedacht een mooi omhulsel te maken met een bedje waarin ook dat bakje past; een hemelwieg."

KLEURRIJK In Harderwijk kennen veel mensen Nathalie Roelofsen van haar werk als verkoopster bij MS Mode, waar ze 22 jaar heeft gewerkt. Ze maakt nu al zo'n zeven jaar kleurrijke kunst, kleding en kussens gemaakt van zelf vervaardigd vilt. Sinds twee jaar heeft ze nu haar eigen atelier en dat gaf haar hobby een flinke boost: onder de naam 'Vilting Fingers' geeft ze ook kinderfeestjes en workshops waarin ze deelnemers leert te vilten. Haar eigen werk is te bezichtigen (en te koop) op kunstmarkten en tijdens exposities.

Drie maanden geleden begon Roelofsen haar eigen eenmansbedrijf in hemelwiegjes. ,,Ik gebruik daarvoor merinowol. Dat is de zachtste wolsoort die er bestaat. Eerst maak ik zogeheten lonten die je in patronen dakpansgewijs over elkaar heen legt, daarna maak je het nat met water en groene zeep, waardoor de wol krimpt en aan elkaar plakt. Zo vervilt de wol. Ik combineer vilt door er vezels van zijde en vlas in te masseren, dat geeft hele mooie effecten."

NOVITEIT In haar atelier staan diverse uitvoeringen van hemelwiegjes. Ze zien er prachtig uit, deels versierd met vlinders, bloemen of sterren. De meeste hemelwiegjes zijn afsluitbaar met een koord 'als symbool voor de navelstreng', of met vlinders als knopen. Nathalie Roelofsen verkoopt de hemelwiegjes zó, maar ook gepersonaliseerd, naar de wensen van de ouders. Ook maakt ze bijpassende vilten waxinelichthoudertjes waarin de ouders als herinnering kaarsjes kunnen branden. Nu haar hemelwieg is genomineerd voor de Afscheidsprijs 2017 van uitvaartonderneming Yarden hoopt ze dat veel mensen die dit verhaal lezen ook online voor haar inzending willen stemmen. ,,De prijs is ingesteld voor noviteiten in de uitvaartbranche. Tot 31 augustus kun je nog op mijn hemelwieg stemmen. Op mijn website hemelwieg.nl staat een button waarop je kunt klikken om daar rechtstreeks te komen."