• Hakvoort in een nieuwe comfortstoel voor Hospice Jasmijn. Met naast De Keijzer (l) de dames en heer van 'de goede doelen 2018'.

    Harry Schipper

Haringparty draait al warm

HARDERWIJK ,,Het geld is goed besteed. En ook nog eens aan écht goede doelen van dankbare Harderwijkse organisaties."

Harry Schipper

Die boodschap geeft Kitty de Keijzer van de Harderwijkse Haringparty mee aan de toekomstige deelnemers én sponsoren die popelen om mee te doen aan editie 2019, op donderdagavond 13 juni. Ditmaal op het parkeerterrein voor het Dolfinarium. Met Wolter Kroes als hoofdartiest.

De Jonge Ondernemers Harderwijk (JONH), die al jaren achtereen de haringparty organiseert, doet bij deze een oproep aan lokale organisaties die geld nodig hebben om hun goede doel te kunnen realiseren, zich nú te melden.

POPULAIR ,,In 2018 trok de haringparty zo'n anderhalf duizend mensen", zegt Henk Hakvoort. De voorzitter van de Businessclub van VVOG debuteerde dat jaar als veilingmeester van ,,hét grootste en gezelligste netwerkevent van de Noordwest Veluwe." Voor het succes heeft hij wel een verklaring. ,,De haringparty is een event van zien en gezien worden. Iedereen doft zich er eens goed voor op. Men wil natuurlijk opvallen. Het is ook populair: als je er niet bij bent, word je gemist." Kitty de Keijzer helpt bij de selectie van de goede doelen. ,,Vorig jaar was de opbrengst 33.000 euro. Dat geeft een enorme voldoening." Uit de nieuwe inzendingen wil ze weer drie of vier doelen selecteren. ,,Ze moeten lokaal zijn", tipt ze alvast. ,,Dus geen landelijke grote doelen. En voor een vastomlijnd project dat in 2019 wordt besteed."

HISTORISCH Vorig jaar werd de opbrengst verdeeld tussen Hospice Jasmijn, Hospice Willem Holtrop, Stichting Buitenplaats Scouting Harderwijk en Herderewich. Herderewich, vorig jaar nog 'oudheidkundige' vereniging, kon zich dankzij de gift van 6500 euro transformeren tot 'historische' vereniging. ,,We lieten een nieuw logo ontwerpen en al onze pr-materialen, vlaggen en folders aanpassen", meldt voorzitter Matty Moggré trots.

Hospice Jasmijn kocht voor de haring-gift van tien mille vier luxe relaxstoelen, die met mooi weer naar buiten gereden kunnen worden. ,,Daar zijn we dankbaar voor", laten Rosina de Bruin, Conny Dooijeweerd en Wendy Siccama. ,,Deze stoelen leveren een belangrijke bijdrage om de bewoners nog zo veel mogelijk 'kwaliteit van leven' te geven", aldus Dooijeweerd.

VERLICHTING In het Ermelose hospice is van de gift, ook 10.000 euro, een nieuw WiFi-netwerk aangelegd. ,,Onze bewoners en hun naasten hebben nu overal goed internetbereik", laat directeur Laura Jansen weten. Ook worden de kamers ervan opgeknapt en krijgt elke kamer verlichting die dimbaar en in elke kleur instelbaar is via afstandsbediening en app. Jansen: ,,Dit werkt ontspannend en rustgevend bij bewoners met angst of pijn en brengt een rustige sfeer bij naasten wanneer zij aan het waken zijn."

De scouts van de verenigingen Ragay Redoz en Verbraak Margriet Groep bouwen voor de 6500 euro (overdekte) stookhutten bij hun 'Buitenplaats' aan de Strokel. ,,Dan kan iedereen ook als het regent lekker droog bij het vuur zitten", vertelt bestuurslid Rob van der Heijden.