Het doek is gevallen voor Shop in Shop

HARDERWIJK Een goed idee, daar was iedereen het begin 2014 over eens. Kleine winkeltjes onderbrengen in één groot, leegstaand winkelpand. Startende (internet)ondernemers konden tegen een klein prijsje zo'n winkeltje huren. Shop in Shop Harderwijk aan de Vuldersbrink heeft zaterdag echter de deuren gesloten.

Een van de twee eigenaren, Miranda van den Brink: ,,We kunnen het niet langer aanhouden. Er zijn te weinig winkeltjes bezet, het kan niet meer uit. Er waren wel nieuwe aanmeldingen van gegadigden, maar die waren te onzeker. De één had nog een baan en kon niet snel een bedrijfje starten, de ander was ook nog niet zover.'' Tot zaterdag waren er nog maar vijf van de 25 winkelplekken bezet. Geruchten dat de eigenaar van het pand, makelaars Midden Nederland nu een contract voor zes jaar eiste, ontkent ze.

Begin dit jaar zag Shop in Shop nog een toekomst, ondanks de tegenvallende klandizie. In april vertrokken er echter nogal wat winkeliers, waardoor ineens een hele rij winkeltjes leeg kwam te staan. De redenen waren onder meer een slechte sfeer onderling. Sommigen vertrokken naar een pand elders. Vergaderen over gezamenlijk optrekken lukte niet. ,,We kunnen de neuzen niet dezelfde kant op krijgen'', zei Miranda destijds. Dus maakte ieder voor zich reclame. Met de toch al lage huurprijzen werd gestunt. Al voor 25 euro per dag konden gegadigden een winkeltje huren.

De eigenaar van koffie- en broodjeszaak 'De Adelaar', die centraal in het pand een terras had, verdween ook korte tijd later. Hij moest van zijn uitkeringsinstantie stoppen. Dit gold ook voor de eigenaar van het antiek- en curiosawinkeltje. Hij huurde twee panden. Florijn Jongerenkroeg moest na korte tijd Shop in Shop verlaten wegens overlast.

VERDRIETIG Leontien van Ark van kledingsite 'Yazou' was nieuwkomer in april. ,,Ik wilde eerst een paar dagen uitproberen. Al snel bleek dat het erg goed liep. Ik had natuurlijk al veel klanten die via mijn Facebooksite kleding bestelden. In de winkel kunnen ze passen, ruilen, advies vragen. Ik ben erg verdrietig, dat het zo eindigt. Het was zo gezellig onder elkaar.'' In twee jaar tijd groeide haar hobby, kleding verkopen via internet om 'iets te doen te hebben', uit tot een volwaardig bedrijf. Ze heeft een nieuw pand gevonden in winkelcentrum Stadsdennen aan het PC Hooftplein.

Ook nieuwkomer wolatelier Knots deed goede zaken in Shop in Shop. Het was dagelijks druk in het kleine zaakje. Op de deur prijkt nu het nieuwe adres in de Bruggestraat.

Peter van Dijk van 'Brick House' zit met de handen in het haar. Hij was nog de enige ondernemer die vanaf het begin bij Shop in Shop huurde. Hij heeft een internetwinkel met luxere merkhorloges, sieraden en tassen. ,,Donderdag hoorde ik dat het over en uit was. Ik mag contractueel mijn horloges niet alleen op internet verkopen. Er moet een fysieke winkel bij zijn, ik ben druk bezig ben om zo snel mogelijk een ander pand te vinden om door te starten in het centrum van Harderwijk..''