• Free Ermelo
  • Free Ermelo

Bevrijding van Ermelo nagespeeld bij 't Weitje

ERMELO Op 18 april 1945 werd Ermelo bevrijd van de Duitse overheersing. Vanuit Putten kwamen overdag de bevrijders opgerukt. De geallieerden trokken versperringen op de Putterweg opzij en er werd in de buurt van 't Weitje over en weer geschoten. Daarna trokken de bevrijders verder naar Harderwijk. Op zaterdag 18 april 2020, dus na exact 75 jaar, wordt die historische gebeurtenis op dezelfde plaats nagespeeld door Oranjevereniging Ermelo. 

Het naspelen wordt gedaan met militaire voertuigen, versperringen en soldaten, om de bevrijding niet te vergeten en om de vrijheid te vieren. Het schouwspel is vrij te bezoeken voor iedereen. De re-enactment wordt rond het middaguur gehouden.

FESTIVAL Na de re-enactment bij 't Weitje is er voor het gemeentehuis 's middags live (akoestische) muziek, zang en dans voor alle leeftijden. Net als in 2014 (herdenking 70 jaar) zal er groots worden uitgepakt met internationaal gerenommeerde gezelschappen, geheel in relatie met het thema. Er staat een grote tent op het plein waarin comfortabel gekeken, geluisterd, en ook gedanst kan worden. Ook komt er een bar en binnenterras. Voor de innerlijke mens zijn er hapjes en
drankjes verkrijgbaar.

Zaterdagavond spelen er enkele populaire coverbands op het Raadhuisplein op een groots podium inclusief professionele geluid- en lichtinstallatie. Het Free Ermelo Festival wordt mogelijk gemaakt door Gelderland Herdenkt, Gemeente Ermelo en de Oranjevereniging Ermelo. De entree is daardoor vrij.