• Veluwe Remembers

'Mensen willen zelf beleven wat er op de Veluwe is gebeurd'

ERMELO Market Garden is bij velen wel bekend. De impact van deze operatie op de Veluwe is echter onderbelicht gebleven. Veluwe Remembers brengt de verhalen rondom 75 Jaar Bevrijding op de Veluwe nu samen met inwoners, organisaties en verenigingen in beeld. Zo is er tot en met mei 2020 een ruim aanbod aan activiteiten dat als doel heeft: beseffen, vieren en beleven van 75 vrijheid.

Veluwe Remembers biedt een programma met bijna 40 grote projecten en ongeveer 130 kleinschalige activiteiten om de verhalen rondom 75 Jaar Bevrijding op de Veluwe in al haar verscheidenheid aan het grote publiek te vertellen. Willem Bijleveld, voorzitter van de Veluwe Alliantie waar Veluwe Remembers een project van is: ,,We richten ons op herinneringstoerisme omdat steeds meer mensen de gebeurtenissen in 1944 en 1945 zelf willen ervaren. Op deze manier raken inwoners en bezoekers van de Veluwe doordrongen van het belang van vrijheid."

GEHEIME AGENTEN Een ander doel van Veluwe Remembers is de komende generaties zoveel mogelijk bewust te maken van wat vrijheid betekent. Zo wordt er speciaal lesmateriaal voor basis- en middelbare scholen ontwikkeld in de vorm van documentaires, boekjes en kunstwerken met daarin de verhalen van veteranen of ouderen die de concentratiekampen overleefden. Verder bestaat het programma uit tentoonstellingen, muziek- en theateroptredens waarmee 75 jaar vrijheid en vrede wordt herdacht. Maar ook met indringende, onbekende verhalen, zoals die van de Joodse kinderen Eva en Bram en de geheime agenten op de Veluwe.

Zo volg je (vanaf december tot en met oktober 2020) in Museum Het Pakhuis in Ermelo een dag uit het leven van de jonge Joodse onderduikers uit Leeuwarden Eva en Bram Beem. De kinderen verbleven anderhalf jaar in Ermelo, totdat ze in februari 1944 werden verraden en in Auschwitz werden vermoord. De ouders - die dachten in Ermelo een veilige plek te hebben gevonden voor hun kinderen - overleefden de oorlog wel.

VELUWE REMEMBERS Het 75e kroonjaar geeft een impuls aan het Beleefbaar Erfgoed als onderdeel van de VeluweAgenda. Veluwe Remembers is één van de vijf regionale programma's die vallen onder het provinciale programma Gelderland Herdenkt.