• Gert-Harm Hoefakker, hier met zijn vrouw Harri-janne, zit al twintig jaar in het vak.

    eigen foto

Hoefakker al twintig jaar uitvaartverzorger

HARDERWIJK/ERMELO Als mensen hem als klein kind vroegen 'wat wil jij later worden?' dan was zijn antwoord steevast: 'Politieman of piloot!' Maar het liep anders. Al op jeugdige leeftijd maakte Gert-Harm Hoefakker kennis met de uitvaartzorg. Als 21-jarige werd hij uitvaartverzorger, destijds de jongste in het land: Jong en dagelijks bezig met de dood. Deze maand is Hoefakker twintig jaar uitvaartverzorger.

Gert-Harm Hoefakker (41) begon zijn loopbaan bij de firma Schaftenaar in Harderwijk. In de jaren die volgden ging hij samen met zijn vrouw Harri-janne onder de naam Hoefakker Uitvaartzorg zelfstandig verder. Hij begeleidde honderden nabestaanden. ,,In de twintig jaar dat ik uitvaartverzorger ben is er best veel veranderd", vertelt Hoefakker. Als voorbeeld noemt hij de inbreng van nabestaanden bij de vormgeving van het afscheid.

,,Vroeger zeiden mensen regelmatig: 'Jij weet precies hoe het allemaal moet, dus regel het maar'. Tegenwoordig hebben nabestaanden meer behoefte aan persoonlijke inbreng. Ik vind dat een goede zaak. Het gaat er immers om dat nabestaanden, ondanks hun verdriet, met een goed gevoel kunnen terugzien op de dagen van afscheid nemen van hun dierbare. Aandacht hebben voor persoonlijke wensen is daarbij van groot belang."

VERWERKING Hoefakker vertelt dat een correct geregelde uitvaart heel bepalend is, juist ook bij de verdere verwerking. ,,Een goede uitvaartverzorger adviseert, denkt actief met nabestaanden mee en neemt allerlei praktische zaken uit handen, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat nabestaanden voor het grootste gedeelte de regie in handen houden. Nabestaanden moeten op hun eigen manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare, op een manier die bij hen en de overledene past."

Voor mensen die hun uitvaartwensen willen kenbaar maken verstrekt Hoefakker gratis zijn zelf geschreven brochure 'Zo wens ik het, als mijn sterven daar is'. ,,Het kenbaar maken van je eigen, persoonlijke laatste wensen voorziet duidelijk in een behoefte. Er zijn veel mensen die mij benaderen en het boekje aanvragen. Iemand die zijn of haar laatste wensen kenbaar maakt, neemt bij nabestaanden de nodige vragen en onzekerheden weg. Het aantal uitvaartondernemers is door de jaren heen toegenomen.

Zelf heb ik daar geen moeite mee, want ik heb vaak gemerkt dat ik juist daardoor onderscheidend kan zijn. Sommige sterfgevallen, maar ook persoonlijke, schrijnende verhalen die nabestaanden met mij in vertrouwen deelden, herinner ik me als de dag van gisteren. Het zijn geheimen die ik met me meedraag, mijn eigen graf in."

KENNIS Dat Hoefakker een brede kennis heeft van kerkelijke richtingen en gelovig is, is voor hem heel belangrijk. ,,Dat je weet hebt van een God die voor ons een Toevlucht is en ons draagt tot over de grenzen van dit aardse leven. Jezus verzekert ons van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zonder pijn, zonder ziekte, zonder rouw, zonder verdriet. De verwachting van dat geweldige toekomstperspectief is iedereen te gunnen."