• Rob Engelaar

Iets meer treinreizigers op station Harderwijk

HARDERWIJK In 2018 stapten op een werkdag gemiddeld 5.904 NS-reizigers in of uit op station Harderwijk. Een jaar eerder waren dit er gemiddeld 5.881. Daarmee is sprake van een heel kleine stijging ten opzichte van 2017, waar omliggende stations als Nunspeet, Ermelo, Putten en Nijkerk dalende reizigersaantallen laten zien. Dat blijkt uit cijfers die de spoorvervoerder donderdag publiceerde.

Bekijk op onderstaande interactieve kaart hoe andere NS-stations in Nederland het doen. Klik op het station van je keuze voor meer informatie of zoek een station via het zoekveld.

NS-stations zijn het afgelopen jaar weer iets drukker geworden. De NS kreeg in 2018 te maken met ruim 2 procent meer 'in- en uitstappers'. Dit zijn mensen die op een NS-station een NS-trein namen of juist verlieten. De cijfers gaan alleen over NS-reizigers die in- en uitstappen op NS-stations. Stations waar ook andere vervoerders stoppen, krijgen in werkelijkheid dus meer reizigers te verwerken dan de cijfers laten zien. De cijfers zijn gaan uit van een gemiddelde werkdag. Belangrijkste bron voor de in- en uitstappers is OV-chipkaartdata. 

DRUKSTE STATIONS Net als voorgaande jaren is Utrecht Centraal met 194.000 in- en uitstappers per werkdag het drukste station van Nederland. Dit aantal ligt 4 procent hoger dan in 2017. Het station wordt op de voet gevolgd door Amsterdam Centraal, dat ook met 4 procent groeide naar 192.000 reizigers. Van de vijf grootste stations is Schiphol de snelste groeier: het aantal reizigers steeg met 7 procent tot ruim 92.000 duizend.