• Voormalig proftennister Manon Bollegraf hield in het kader van de Gezonde Werkvloer een inspirerend betoog over de bedrijfsatleet.

    Henk Merjenburgh

Inspiratie opdoen voor gezonde werkvloer

HARDERWIJK JOGG Harderwijk projecteert de gezonde leefstijl nu ook op bedrijven. Tijdens de inspiratiemiddag De Gezonde werkvloer opgezet met Sportcentrum Iedema en de Bedrijvenkring Harderwijk denken ondernemers na over gezonde keuzes op het werk.

Marco Jansen

 

Terwijl de deelnemers een gezonde lunch krijgen zegt Wethouder Christianne van Wal dat het gaat om de keuzemogelijkheid tussen de gezonde en ongezonde variant. In de kantine moet er naast de friet en kroket ook een fruitmand staan en aandacht zijn voor water.,,Het gaat niet om opleggen, maar om inspireren, stimuleren en verleiden van het gezonde'', zegt Cecil Prakke van de landelijke JOGG-beweging. Een op de twee volwassenen heeft overgewicht, maar 70% vindt het een belangrijk thema met daarbij eigen verantwoordelijkheid. Een gezonde leefstijl zorgt voor aantrekkelijke werkgevers, tevreden medewerkers, verlaging van verzuim van 2 tot 3 procent en een hogere productiviteit. Hou het simpel en maak het leuk, is haar advies.Voormalig proftennister Manon Bollegraf houdt een pakkend betoog over de bedrijfsatleet. De Ermelose vergelijkt een medewerker met een topsporter. Rust en herstel is cruciaal voor een goede prestatie, maar een powernapje nemen in het bedrijfsleven is lastig. Het reizen en de huishoudelijke taken naast de drukke baan zorgt er vaak voor dat op slaap en vrije tijd wordt beknibbeld.

HERSTEL ,,Je krijgt niets van energie uitgeven of stress, maar er moet wel structureel herstel tegenover staan.'' Bollegraf wijst op de gevaren van veel zitten (langer dan een halfuur levert al gezondheidsrisico op) en koffie drinken (meer dan vier kopjes zorgt voor een verhoogde hartslag). Tijdens de piekuren op werk (10.00-12.00 en 14.30-16.30 uur) kun je elkaar het best met rust laten. De after lunch dip van 13.00 tot 14.30 uur kan beperkt worden door een gezonde lunch of lunchwandeling. Ook goed slapen is van belang. ,,Ga op tijd naar bed voor goed fysiek herstel en kijk niet te lang naar het scherm van je mobiele telefoon of iPad. Ga 's avonds laat ook geen werkmails meer beantwoorden.'' Diverse lokale bedrijven zijn al actief met de Gezonde Werkvloer. Een gezonde leefstijl zorgt voor een hogere mentale belastbaarheid. Mensen kunnen meer aan en het herstel is duurzamer, is de overtuiging van Corinne Mulder. Wandelen wordt bij Perspectief gestimuleerd. Tijdens de lunch, tijdens mentorgesprekken en teamdagen maar ook tijdens telefonisch advieswerk. Wie zet als afdeling de meeste stappen?Zitten is het nieuwe roken. Bij Wuestman hebben ze daar iets op bedacht. Een zit-staplek zorgt voor afwisseling, meer fitheid en bewustzijn. Staand vergaderen en wandelen gebeurt al veel. Speciale stoelen helpen de beweging te bevorderen, vertelt projectadviseur Bianca Lipke die enkele demomodellen heeft meegenomen.Rene de Boer van Ikos kijkt niet naar productiviteit of effectiviteit, maar om rentmeesterschap voor omgeving en eigen lichaam. ,,Het gaat om rust, ruimte, regelmaat en reinheid. Wij sporten altijd een halfuur tussen de middag, eten salades in plaats van brood en experimenteren met koud douchen. Zo leer je langzamer ademhalen.''