• Koen van Weel

Intuïtie agenten leidt tot aanhouding gezochte man

HARDERWIJK De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een gezochte man uit Harderwijk aangehouden. Dat gebeurde min of meer bij toeval, om het gevoel van agenten zei dat er iets niet pluis was. Dat bleek te kloppen.

,,Vannacht wederom een gevalletje van: intuïtie moet je volgen. We zien vannacht een auto rijden en op papier absoluut niets mee aan de hand, ook niet met de eigenaar. Toch klopt er iets niet; de kleinste afwijking in reactie of gedrag valt een diender geregeld op'', aldus agent Jelle van Heerikhuize op twitter.

CONTROLE ,,In dit geval lijkt de auto bewust langzamer te rijden dan onze dienstauto. Controle willen ontlopen wellicht? Boevensnelheid, oppert mijn collega. We hebben dit inderdaad vaker gezien. Verkeerscontrole instellen dus: bestuurder heeft geen papieren bij zich en kijkt wat glazig.''

De opgegeven persoonsgegevens van de man leveren een rijbewijsfoto op. Van Heerikhuize: ,,Maar deze foto lijkt bepaald niet op onze bestuurder, hij gaf een vals naam op. Een drugstest bevestigt het vermoeden van drugsgebruik.'' De man wordt aangehouden.

GEVANGENIS De Harderwijker blijkt een goede reden te hebben voor het opgeven van een valse naam, vervolgt Van Heerikhuize. ,,Hij wordt al langere tijd gezocht wegens het overtreden van schorsingsvoorwaarden. De man zal vermoedelijk nog ruime tijd in de gevangenis moeten doorbrengen.''

Hoe lang de man nog de gevangenis in moet is niet bekend. Voor het opgeven van valse gegevens volgt een bekeuring. Er is bloed afgenomen door een GGD-arts in verband met het drugsgebruik. Onderzoek door het NFI moet uitsluitsel geven over de soort drugs en de hoeveelheid er van.