• Terwijl broertje Luuk toekijkt pimpen Liv en Isa de schriften waarvan de opbrengst is bestemd voor het Diabetesfonds.

    Grietje-Akke de Haas.

Isa (11) 'pimpt' schriften voor Diabetesfonds

ERMELO De 11-jarige Isa van Deuveren heeft sinds 2011 Diabetes type 1. De leerlinge van de RK Willem Alexander school is een actie gestart waarvan de opbrengst is bestemd voor het Diabetesfonds voor onderzoek. ,,Ik wil weten hoe het komt dat mensen Diabetes krijgen, zodat het kan worden voorkomen."

Grietje-Akke de Haas

Met haar vriendin Liv (12) zit ze aan de keukentafel met voor zich een keur aan de meest fraai gepimpte schriften. Maar er ligt ook nog een hele stapel 'kale' exemplaren die nog moeten worden gedaan. Gelukkig krijgt Isa hulp van volwassenen en kinderen die ook aan het kleuren zijn geslagen. De actie is inmiddels een groter succes dan ze had durven dromen. Binnen twee weken zijn er 300 schriften verkocht die een euro per stuk kosten. Wat inhoudt dat er al 300 keer 80 eurocent naar het Diabetesfonds gaat: 240 euro. Met de rest van het geld worden de kosten van het kopen van de schriften gedekt. De actie duurt tot 1 december en belooft dus een mooie opbrengst op te leveren.

Isa was ruim 5 jaar toen ze klachten kreeg. ,,Ik had een droge mond, moest veel drinken en plassen en was vaak heel erg moe en chagrijnig. Na school wilde ik niet spelen maar slapen. Ik had het zelf niet door dat het niet gewoon was, maar mijn mama wel." De diagnose Diabetes type 1 overrompelde het gezin compleet. Wel vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. ,,Ik kreeg van de dokter een druppel insuline en was weer helemaal de oude."

Haar alvleesklier, legt Isa uit, maakt het hormoon insuline niet aan dat juist zo belangrijk is om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Anders krijgt ze teveel suikers in haar bloed. Zou ze er niet aan worden behandeld, dan heeft dat grote gevolgen voor haar gezondheid. Sindsdien draagt ze dag en nacht, behalve tijdens het zwemmen, een insulinepomp. Dit is een klein apparaatje dat is verbonden aan een slangetje en een dun naaldje dat onder de huid van haar heup zit. Ook moet Isa haar bloedsuikerwaarde prikken voordat zij iets gaat eten, om te weten te komen hoeveel insuline zij moet inspuiten. ,,De kans is anders groot dat mijn bloedsuikerspiegel te hard stijgt."

Zielig of beperkt voelt Isa zich beslist niet wat volgens haar moeder Quirine te danken is aan haar positieve houding en een gezonde dosis zelfspot. Isa: ,,Ik dans sinds 2014 bij DansFabriek S.I.L.K. in drie verschillende groepen en daar heb ik als bijnaam suikerklontje. Daar moet ik erg om lachen. Soms is het ook fijn dat ik langer op mag blijven omdat mijn bloedsuikerwaarde te laag is." Liv die ook bij de DansFabriek danst vindt Isa een lieve vriendin. ,,Ik vind het erg leuk om met haar te spelen. Soms zie je wel dat ze een beetje moe is, maar dat is niet erg. Af en toe moet ze gewoon wat extra suiker nemen of een dextrootje."

De gepimpte schriften van Isa zijn tot 1 december voor een euro te koop bij DansFabriek S.I.L.K. die van maandag tot en met donderdag vanaf 16.00 uur oefent in de gymzaal van de Ireneschool aan de Dirk Staalweg. Mailen mag ook: schriftenvoordiabetesfonds@gmail.com.