Jaarlijkse duik in Ermelose geschiedenis

ERMELO De jaarlijkse verenigingsavond van de Oudheidkundige Vereniging Ermelo - met 1300 leden de grootste vereniging van het dorp - wordt er weer eentje die niet gemist mag worden. Ermeloër Dick Boll is al maanden bezig met de voorbereiding en het verzamelen van oude foto's van Ermelo, over oude mensen en de dingen die voorbij gaan. Met wandelingen over klinkerweggetjes en langs tuinpaden, wordt een historische wandeling gemaakt door het Ermelo van rond 1900. 

 

door Arda Konings

OVE bestuursleden Dick van Wijngaarden en Steven van Loo, verwachten dat de Immanuelkerk weer tot de nok toe gevuld zal zijn op maandagavond 30 november (aanvang 19.30 uur). Het eerst deel van de avond is gevuld met filmpjes van Ermeloërs die iets  vertellen over een bepaald plek in de gemeente, geïllustreerd met een oude foto van de desbetreffende locatie. De tweede helft van de avond is grotendeels ingepland met een historische wandeling aan de hand van oude foto's. ,,We maken ons weer helemaal op voor dit jaarlijkse feestje", lachen Van Wijngaarden en Van Loo voluit, want ,,als er een film van Dick Boll wordt vertoond is het altijd vol. Je ziet het op de gezichten van de mensen, als heel oud Ermelo weer voorbij komt. 'Wat zullen we te zien gaan krijgen vanavond?' of 'Kom ik er in voor of mijn familie?' Het wordt een typische Ermelose avond. Een echte smaakmaker waar veel mensen op af komen. En ja, de inhoudelijke invulling is in vertrouwde handen van Dick Boll."

Boll knikt instemmend mee met de woorden de heren. De oprakelende herinneringen en anekdotes doen de heren regelmatig in lachsalvo's uitbarsten. Dick is de zoon van oude banketbakker Boll en kent zo'n beetje alle middenstanders uit die tijd. Met zijn films en foto's weet Boll het leven van vroeger weer springlevend te maken. ,,Door de jaren heen heb ik een enorm archief opgebouwd. Heb heel wat oude films van Ermelo op video's en dvd's overgezet en zodoende veel kunnen verzamelen. Of het nu beelden zijn van ziekenhuis Salem of de bevrijding van Ermelo door de Canadezen. De liefde voor het fotograferen heb ik meegekregen van mijn ouders en opa. Tijdens mijn militaire dienst heb ik het foto vak verder kunnen leren en ontwikkelen."

 

MARKANT Dat het voor Dick Boll dan weer een leuke, prikkelende en spannende uitdaging is om de jaarlijkse verenigingsavond van de OVE op te leuken met zijn vakkundig in elkaar gedraaide films en PowerPoint presentaties, moge duidelijk zijn. Als hij aan de bestuursleden een tipje van de sluier laat oplichten en er een aantal hilarische oud Ermeloërs op het beeldscherm verschijnen, breken de verhalen weer los. ,,Geweldig dat je die er tussen hebt zitten", klinkt het als markant figuur Hendrik Jan van Beek in de spotlights staat. ,,Die man was werkelijk van alle markten thuis." Maar ook verbazende blikken bij de oudste getekende prent van Ermelo uit 1730. ,,Wat is er toch veel veranderd.''