• Archieffoto: Koen Suyk

Jongeren kunnen begeleid wonen

ERMELO Ermelo gaat een woning beschikbaar stellen voor jongeren die woonbegeleiding nodig hebben. Het gaat om een woning van Uwoon aan de Retiefstraat. Met deze vorm van begeleid wonen is al ervaring opgedaan in onder meer Harderwijk, Nunspeet en Oldebroek.

Wijnand Kooijmans

De woning biedt plek aan vier jongeren met één hoofdbewoner die de sfeer binnen de woonvorm moet bewaken. De begeleiding bestaat uit coaches. De doelstelling is niet direct dak- en thuislozen te huisvesten maar jongeren die moeite hebben zelfstandig te functioneren in de maatschappij of hun financiën niet onder controle hebben. Opzet is dat ze maximaal een jaar woonbegeleiding krijgen. Sommigen gaan daarna terug naar huis, andere gaan zelfstandig wonen. Kandidaten kunnen zich elf aanmelden maar dat kan ook via familie of hulpverleningsinstanties. Wethouder Laurens Klappe: ,,Er moet wel een duidelijke reden zijn, het is geen vorm van goedkope huisvesting." Dat is ook de reden dat de jongeren wel huur moeten betalen. Op dit moment geldt nog een leeftijdsgrens van 18 tot 27 jaar. Plan is dit te wijzigen naar 16 jaar. Ermelo start met één woning. Klappe: ,,Aan de hand van de behoefte kijken wij of er een tweede woning beschikbaar moet komen."

De kosten voor Ermelo bedragen zeventigduizend euro per jaar. De wethouder: ,,Wij hopen hiermee te voorkomen dat jongeren bijvoorbeeld een beroep moeten doen op een persoonsgebonden budget en wij daardoor op de totale kosten kunnen besparen." De uitvoering wordt de komende vier jaar verzorgd door de Stichting Kansrijk Wonen welke actief is binnen de regio Noord Veluwe.