• Burgemeester Harm Jan van Schaik in gesprek over gezond eten.

    Mieneke Braakman
  • Scholieren in de raadsbanken.

    Mieneke Braakman
  • Wethouder Jeroen de Jong in debat met scholieren.

    Mieneke Braakman

Kinderen ontbijten met burgemeester: 'Af en toe ongezond mag best'

HARDERWIJK ,,Wat is gezond eten?', vraagt burgemeester Harm-Jan van Schaik tijdens het 'Burgemeestersontbijt' aan de scholieren van De Bogen. ,,Geen vet, geen suiker, of niet zoveel suiker'', klinkt het.

Mieneke Braakman

Tijdens het Nationaal Schoolontbijt ontbeten een half miljoen kinderen vrijdagochtend samen gezond in 275 gemeenten. In de Harderwijker raadzaal schuiven 35 kinderen uit groep 8 van De Bogen bij de burgemeester aan. Lange tafels staan vol met bruine boterhammen en bolletjes, krentenbollen, gezond beleg en gezond drinken.

Een meisje zegt, dat ze nooit ontbijt. ,,Ik heb vaak haast 's morgens. Dan heb ik geen tijd om te eten. Maar in de eerste pauze eet ik wel.'' De 11- jarige Mike: ,,Ik eet voor het eerst een bruin bolletje. Thuis eet ik meestal yoghurt met muesli en chocoladestukjes.'' Zijn klasgenootje Mike: ,,Gezond eten is belangrijk. Als je alleen maar witbrood met hagelslag eet, word je dik.'' Zijn buurjongen Thijs zegt: ,,Ik eet altijd wit met hagelslag. Ik ben toch ook niet dik?'' Hij voegt eraan toe: ,,Maar ik sport veel, vier keer per week. Tennis en voetbal.''

Demi is van Chinese afkomst. ,,Volgens ons is veel vis gezond. Thuis eten we twee keer per dag warm. Met rijst of noedels, vis en soms vlees, groenten. En mijn vader koopt altijd héél veel fruit, dat krijgen we nooit op.'' De burgemeester gaat telkens bij andere kinderen zitten voor een praatje. ,,Fijn dat bijna iedereen sport'', concludeert hij.

DEBAT Van Schaik vertelt gelijk ook over het gemeentebestuur, de politiek en het debat. De scholieren gaan na het ontbijt zelf debatteren over gezonde voeding, onder leiding van wethouder Jeroen de Jong. Hier sluiten ook de scholen Wolderweide en Willem-Alexander bij aan. Ze mogen in de banken van de raadsleden zitten. Met rode en groene kaarten geven de kinderen aan, of ze het met de stellingen eens zijn of niet. De vraag 'Heb ik als koper invloed op producten in de winkel?' blijkt wat moeilijk voor deze leeftijdsgroep. Op de vraag of ze geld over hebben voor gezond eten, antwoord een jongen: ,,Arme mensen kunnen gezond eten vaak niet eens betalen.''

HERSENEN De vraag of energiedrankjes de nieuwe toverdrank zijn, leeft het meest onder de kinderen. Thomas: ,,Voor een sporttraining is het wel goed. De suiker train je er wel weer af.'' Een medescholier: ,,Ik heb gehoord dat het iets met je hersenen doet.'' Een andere jongen: ,,Mijn ouders zeggen dat in Red Bull stierenplas zit.'' Wethouder Jeroen de Jong: ,,Nou nee, dat niet. Maar wel veel cafeïne en suiker.'' Bij alle stellingen over gezond en ongezond eten en drinken, blijken de scholieren het niet zwart-wit wel of niet eens te zijn. De conclusie is telkens genuanceerd. ,,Als je sport, mag je af en toe wel snoepen en ongezond eten.'' De wethouder vraagt dan dóór: ,,Maar hoe vaak is af en toe?'' Voor de een is het ,,Een keer per dag'', terwijl de ander het op ,,Een keer per maand houdt, of alleen ,,Tijdens een feestje''.