• Na de verkiezingen in 2014 sneuvelde invoering van koopzondagen. Nu mag de nieuwe raad erover beslissen.

    Harry Schipper

Koopzondagbesluit wéér later

HARDERWIJK De door het dissidente raadslid Joop van der Veer met veel bombarie aangekondigde motie, voor invoering van koopzondagen nog vóór het toeristenseizoen begint, is tijdens de raadsvergadering tóch niet ingediend.

Harry Schipper

De motie, mede-ondertekend door PvdA, VVD, D66 en Harderwijk Anders, kon donderdagavond niet meer op een meerderheid rekenen, omdat de raadsleden Zehra Sariaslan (PvdA) en Ibrahim Karayavuz ontbraken. Een teleurgestelde Joop van der Veere zei deze ontwikkeling 'zeer te betreuren'. ,,Voor nu is het niet anders, maar wij gaan geen zinkend schip te water laten." Hij hoopt bij de verkiezingen op voldoende stemmen, zodat hij een nieuwe poging kan wagen.

KIEZER AAN ZET Na de verkiezingen liggen de kaarten anders, vooral omdat het CDA zich niet langer tegen invoering van koopzondagen zal verzetten. Nu had de fractie tegen gestemd, laat fractievoorzitter Peter Sels weten: ,,Wij waren niet blij met deze motie. Wij vinden dat dit onderwerp na de verkiezingen besproken moet worden. Niet even haastig voor de verkiezingen. Eerst is de kiezer aan zet."

De PvdA-fractie had voor gestemd, maar met de kanttekening 'dat de inhoud van de motie feitelijk een compromis was, dat met de andere indieners was bereikt'. Lijsttrekker Wilco Bos: ,,Er is met alle voorstanders geprobeerd invoering van de koopzondag te versnellen. Onze inzet was gelijk te starten met een wijziging van de winkeltijdenverordening. Zo win je daadwerkelijk tijd. Maar hiervoor was geen meerderheid. Dus kwam er een compromis-motie uit, waarin de uitwerking bij het volgende college ligt. Feitelijk dus geen snellere invoering en iets wat je zonder tijd te verliezen ook na de verkiezingen kunt regelen."

IN TURKIJE Bos weet waarom Zehra Sariaslan wegbleef: ,,Zij was die dag spreker bij de Nederlandse ambassade in Turkije. Ze sprak daar over vrouwenrechten en emancipatie in het kader van Internationale Vrouwendag. Omdat dit zowel haar werk als passie is, wilden de fractie haar deze unieke kans niet ontnemen."

APART Fractievoorzitter Marcel Companjen van de ChristenUnie is verbaasd. ,,Eerst kondigt Joop in februari een motie aan, die Gemeentebelang heeft verlaten om dit te kunnen doen. In februari is dan het verhaal dat het beter is dat in maart te doen. En dan is het maart ... en dan wordt de motie een paar uur voor de raad ingetrokken, omdat twee voorstanders kennelijk andere prioriteiten hebben en niet aanwezig zijn bij de laatste raadsvergadering van deze periode. Heel apart ..."

NARE SMAAK Ibrahim Karayavuz verklaarde gister zijn afwezigheid: ,,Ik verleende mantelzorg bij mijn zieke moeder in Turkije. Ik had vóór gestemd, maar met een nare smaak in de mond. Waarom stemde Van der Veere niet vier jaar geleden vóór koopzondagen, toen het crisis was en ondernemers het heel moeilijk hadden? Hij had er toen de ballen niet voor en nu, vlak voor de verkiezingen, spant hij de raad met zijn politieke motieven om te overleven, voor zijn eigen karretje."