• Mieneke Braakman
  • Mieneke Braakman

Laatste kiosken willen niet weg van boulevard

HARDERWIJK De laatste twee kioskhouders op de boulevard willen hun sleutel nog niet inleveren na dit seizoen. Er is volgens André Mons van de snacktent en Willem Jansen van de vistent geen reden om nu al te stoppen met hun zaak.

Mieneke Braakman

Ze waren met de gemeente overeengekomen om er in het najaar van 2016 een punt achter te zetten. Maar de beloofde alternatieve locatie is er nog niet. Ook staan ze de werkzaamheden in het Waterfrontgebied niet in de weg, zeggen ze. De gemeente bestrijdt dit laatste.

Ondanks de bouwwerkzaamheden naast hun zaak, is er nog veel klandizie. ,,Nu de andere kiosken zijn verdwenen, hebben we een gezellig terraspleintje gemaakt. Ik ben nog de enige hier op de boulevard met paling en vis'', zegt Willem Jansen.

Twee jaar geleden beloofde de gemeente dat de kioskhouders, vóór ze hun deuren moesten sluiten, een alternatieve locatie aangeboden kregen, naast de ingang van het Dolfinarium. Hier zou een strook met nieuwe pandjes komen. Dit tot opluchting voor de kioskhouders, die al lang in grote onzekerheid verkeerden. ,,We hebben nu nog steeds geen tekening gezien. Dat wordt telkens uitgesteld. We kunnen toch de tent niet sluiten, terwijl er nog geen alternatief is?'', zeggen de kioskhouders.

AFGEHAAKT Wethouder Pieter Teeninga laat via een woordvoerster weten: ,,Het Dolfinarium ziet af van het plan om ruimte in die strook af te nemen. Ook de partij die een hotel in het gebied wilde ontwikkelen is afgehaakt. Daarom moest het projectbureau Waterfront, dat de plannen uitvoert, op zoek naar nieuwe partijen. We hopen dat uiterlijk in het najaar duidelijkheid ontstaat over het te ontwikkelen bouwprogramma. Daarmee is de planning om het Boulevardgebied in de periode tot 2019 te herontwikkelen nog steeds haalbaar.''

De kioskhouders willen werken in plaats van een aantal jaren thuis zitten wachten. ,,De bouwuitvoerder zegt dat er in ieder geval volgend jaar geen werkzaamheden bij ons plaatsvinden. Dus willen we langer op ons stekkie blijven'', zeggen Jansen en Mons. De directeur van het projectbureau Waterfront, Frank Brouwer, zegt dat dit niet klopt. ,,Volgend jaar worden hier damwanden geplaatst voor de nieuwe stadshaven. De communicatie loopt kennelijk ergens niet goed. Deze twee kioskhouders mochten al een jaar langer blijven. Ze willen nu steeds meer'', zegt hij.

Wethouder Teeninga laat weten dat de gemeente graag meedenkt met de kioskhouders over het realiseren van andere tussenoplossingen. ,,Wij hebben de kioskhouders gevraagd hiervoor met ideeën te komen. Deze hebben ons nog niet bereikt.'' De kioskouders bestrijden dat. ,,We blijven het liefst hier nog een tijdje. Maar we hebben ook al voorstellen gedaan om ergens anders in het plangebied tijdelijk te gaan staan. Maar telkens wordt dit afgewezen.'' Over twee weken gaan ze hierover met de wethouder om tafel.