'Linnaeus onderscheiding leeft'

HARDERWIJK Er zijn 22 aanmeldingen uit de hele regio binnen gekomen voor genomineerden voor de Linnaeus onderscheiding 2016. De Maatschappij, ondernemend netwerk sinds 1777, stelt de onderscheiding beschikbaar in haar departement Noord-Veluwe en Flevoland. Het voornaamste criterium voor de Linnaeus onderscheiding is de sociaal maatschappelijke betrokkenheid en bevlogenheid van de ontvangende ondernemer.

Onlangs heeft de jury zich gebogen over de vele aanmeldingen voor de Linnaeus onderscheiding 2016 en een keuze gemaakt. De jury bestaat uit Jos Disselhorst (gemeente Harderwijk), Rianne van Eijk ('s Heerenloo/Care Academy), Frank Bieze (Bieze Food Group), Joost Fraanje (vice-voorzitter De Maatschappij) en juryvoorzitter Henk Meijer (Rabobank Noord Veluwe).

De Linnaeus onderscheiding wordt op 12 januari 2017 tijdens De Ontmoeting in de Heerlickheijd van Ermelo uitgereikt. De Ontmoeting is de jaarlijkse gezamenlijk nieuwjaarsreceptie van De Maatschappij dept NW-Veluwe en Flevoland, VNO-NCW Midden, Bedrijvenkring Harderwijk en Bedrijvenkring Ermelo.

DE MAATSCHAPPIJ De Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, kortweg De Maatschappij, is een onafhankelijk netwerk voor ondernemende mensen uit overheid, bedrijven en kennisinstellingen. De vereniging bestaat al bijna 240 jaar en heeft ruim 2500 leden in 26 lokale departementen. Koning Willem Alexander is de beschermheer.

LINNAEUS Carl Linnaeus is op 23 mei 1707 geboren in Zweden. Hij vertrok in april 1735 naar Nederland om te promoveren tot doctor in de geneeskunde, een titel die hij nodig had om zich als arts te kunnen vestigen. Op 23 juni promoveerde hij aan de Universiteit van Harderwijk.

Hij publiceerde verder de eerste druk van Systema naturae. In dit werk paste hij een nog nooit eerder toegepaste systematische manier van classificeren van de drie natuurrijken mineralen, planten en dieren toe wat hem uiteindelijk beroemd maakte.