• Archieffoto ter illustratie.

    Harry Schipper

Aanpak criminele asielzoekers

HARDERWIJK] Winkeliers in Winkelcentrum Tweelingstad hebben vaak te maken met stelende asielzoekers. Veelal zijn dat jonge, alleenstaande mannen uit zogenoemde 'veilige landen', als Marokko, Algerije en Albanië. Ook gebruikers van de daklozen-nachtopvang aan de Thorbeckelaan nemen geregeld spullen mee zonder af te rekenen.

Harry Schipper

Een klein deel van het winkelend publiek komt niet meer naar het winkelcentrum voor vier uur 's middags. Dan begint de dienst van een extra beveiliger die Jumbo en gemeente hebben ingehuurd om tot sluitingstijd overlast te voorkomen en winkeldiefstallen tegen te gaan. Jumbo-directeur Van de Wart merkt aan zijn omzet al dat de onrust onder winkelend publiek invloed heeft. Ook zijn personeel krijgt regelmatig te maken met onverkwikkelijke situaties, tot bedreigingen aan toe. Een greep uit verhalen die winkeliers vertelden aan commissieleden die werden bijgepraat over alle ontwikkelingen in en om het azc aan de Graaf Ottolaan.

Sinds een jaar is het aantal asielzoekers daar van vierhonderd verdubbeld naar achthonderd. Tegelijk, zo blijkt, ook het aantal winkeldiefstallen: noteerde de politie vorig jaar 88 diefstallen, dit jaar zijn er tot nu al 152 gepleegd. ,,En dan hebben we het puur over aangiften bij de politie. Dus niet waarbij iemand een fles drank afrekent bij de kassa, maar in een tas nog een fles heeft verstopt", aldus Alexander Berends van Gall & Gall. Berends zegt dat het 'vaak zat' gebeurt dat hij alleen in de winkel staat en geen aangifte doet van een diefstal, maar dat anders oplost. Ook in de DA Drogisterij Tweelingstad worden spullen gestolen. Volgens apotheker Marcel Hamelink komen ook bedreigingen voor, ,,merendeels van mensen uit de opvang aan de Thorbeckelaan."

Hij maakt zich zorgen over de leefbaarheid in de wijk, ,,omdat er binnenkort aan de Groene Zoomweg ook nog een migrantenhotel komt." Volgens hem is er een meerderheid van ondernemers in het winkelcentrum die een tweede termijn van vijf jaar voor het azc niet zit zitten, ,,althans, daar niet rouwig om zullen zijn." Volgens burgemeester Harm Jan van Schaik is het een telkens een heel klein groepje azc-bewoners, ,,die het verpest voor de rest." Zij zijn volgens cijfers van de politie voor 68 procent verantwoordelijk voor de diefstallen. Momenteel is 58 procent van de bewoners gezinslid. Dat percentage ligt hoger dan gemiddeld. ,,Niettemin dring ik er in elk overleg met het COA aan op een hoger percentage gezinnen", aldus Van Schaik.

Ketenofficier van het Ministerie van Justitie en Veiligheid Verbeek stelt dat rond de één procent van de circa 26.000 asielzoekers in Nederland, zo'n 250 dus, uit veilige landen komt en zich schuldig maakt aan crimineel gedrag. ,,Daar hebben dus tientallen azc's in ons land last van. Wij willen dat keihard en stevig terugdringen." Verbeek vond de verschuiving van meer gezinnen naar meer alleenstaanden opmerkelijk. ,,Ik doe hier geen toezeggingen, maar ik neem dit wél mee naar de staatssecretaris."

Feitelijk bestaat die hardere aanpak al enige tijd: azc-ers uit veilige landen die strafbare feiten hebben gepleegd, de zogenaamde CriVeLa's, komen versneld terecht in procedures die onverbiddelijk tot uitzetting leiden. Officier van Justitie Van der Zee: ,,Ik doe echt m'n best. Ik ben al heel vaak in Harderwijk geweest. De boel wordt verpest door echt een heel klein groepje." Ook locatiemanager Thami Zabda bevestigt dat ,,overlast keihard wordt aangepakt." Maar de winkeliers uit Tweelingstad halen daarover hun schouders op. "Elke keer als criminele azc-ers uit Harderwijk worden overgeplaatst of uit het land gezet, is het heel even rustig. Maar dan komt er weer een nieuw groepje veilige landers aan in het azc en begint alles weer van voren af aan."