• Leden van Lets Harderwijk eten gezellig samen hun zelfgemaakte gerechten.

    Mieke van Rinsum

'Lets' al 16 jaar voor elkaar

HARDERWIJK Wat is de overeenkomst tussen eenzaamheid, een zalige ontspanningsmassage, een heerlijke appeltaart, de was strijken, ramen zemen, 'ontspullen' en een tuintje winterklaar maken? En een gratis toegankelijke ruilbeurs aankomende zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur in de Vrije School Valentijn aan het Vliepad 1 in Stadsweiden?

Harry Schipper

De leden van de lokale ruilkring Lets Harderwijk weten dat wel. Ze zien zichzelf stuk voor stuk als talentvolle mensen die graag van betekenis willen zijn voor de Harderwijkse samenleving.

BETAALBAAR ,,We vinden dat onze tijd en talent van grotere waarde zijn dan geld. En die gedachte brengen we in de praktijk door het ruilen van diensten en spullen", vertelt bestuurslid Mieke van Rinsum. ,,Betalen doen we niet in euro's, maar met 'spatten'. Daarmee wordt een reparatie opeens betaalbaar, want je hoeft geen hoog arbeidsloon te betalen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld boekhoudkundige hulp of het bakken van een taart. Gewoon doen waar je goed in bent en anderen voor jou te laten doen waar zij goed in zijn, is de gedachte."

Zelf strijkt ze graag voor anderen. ,,En komt iemand bij mij de ramen zemen, want daar heb ik een hekel aan. Of ze bakken een taart voor me. Een accountant deed voor vier spatten per uur je belastingen. Een spat is ongeveer een kwartiertje werk, dus dat was niet duur."

VRAAG EN AANBOD Indirect tackelen de leden van Lets Harderwijk ook het probleem van eenzaamheid onder Harderwijkers; in de ruilkring leer je namelijk hulp vragen. ,,Veel mensen vinden dat lastig, maar in de ruilkring is dat heel gewoon. Door elkaar te leren kennen weet je immers ook wie jou ergens mee kan helpen", aldus Van Rinsum. Extra hulpmiddel is de website letsharderwijk.nl waarop leden elkaars hulpvragen en hulpaanbod plaatsen.

SAMEN ETEN In Harderwijk wonen naar schatting meer dan drieduizend inwonersmensen die zich behoorlijk eenzaam voelen. En daarnaast nog eens zo'n zestienduizend mensen die zich 'matig eenzaam' voelen, blijkt uit onderzoek. ,,Bij ons zitten ook aardig wat mensen die eenzaamheid ervaren. Ze komen vaak op onze avonden en zijn doorgaans heel actief in de handel in spatten", weet Van Rinsum. ,,Er is ook een eetclubje. En in de zomermaanden staan er picknicks op de agenda. Hartstikke gezellig hoor!"

ONTSPANNINGSMASSAGE ,,Wie zelf die gezelligheid eens wil ervaren, nodig ik bij deze uit om zaterdagmiddag mee te doen aan de jaarlijkse ruilbeurs. Dit jaar voor de zestiende keer: net zo lang als de ruilkring al in Harderwijk bestaat. Leuk om daar leden te ontmoeten die graag voor je klaar staan. Handig ook voor wie wil ontspullen: gewoon je eigen leuke spullen meenemen die je niet meer wilt of gebruikt. Op de ruilbeurs ruil je die om voor iets anders, of voor een dienst. Van een eenvoudig klusje tot een taart bakken of die fijne ontspanningsmassage…"

Meer info op www.letsharderwijk.nl of bel Mieke: 06 238 318 59.