• Wijnand Kooijmans

Opnieuw demonstratie bij Duck To

ERMELO Zo'n dertig actievoerders van Animal Rights verzamelen zich voor het bedrijf van Tomassen Duck To aan de Fokko Kortlanglaan in Ermelo. In het bedrijf gaan de werkzaamheden onverminderd voort, aan de demonstraten wordt geen oog gewijd. Alleen de chauffeur van een vrachtwagen die een lading eenden komt afleveren kijkt even verbaasd op voor hij het terrein op rijdt om z'n vracht te lossen.

Wijnand Kooijmans

Het is niet de eerste keer dat het Ermelose bedrijf te maken heeft met actievoerders. Volgens Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen bittere noodzaak om opnieuw te protesteren. "Ons geduld met 'eenden baron' Tomassen is op. De eindverantwoordelijkheid voor al het eendenleed in Nederland moet worden gestopt."

BORDEN De spandoeken worden klaar gelegd langs de kant van de weg terwijl een enkeling zich nog naar de plek van de demonstratie spoed. Een kwartiertje later dan gepland gaan de spandoeken en borden met protestteksten alsnog de lucht in. Volgens Vermeulen is er nog steeds veel mis bij het bedrijf. "In de periode tussen januari en augustus vorig jaar is er negen keer een zogenaamd rapport van bevindingen opgemaakt omdat karkassen 'fecaal' verontreinigd waren. In gewoon Nederlands: 'Er zit stront aan het eendenvlees.' Dat is kwalijk."

Volgens Vermeulen blijkt uit de inspectierapporten ook dat gereedschappen en ander verwerkingsmateriaal regelmatig niet goed worden schoongemaakt. "Een ander in de inspectierapporten steeds terugkerend feit is de condensvorming in de eenden vleesfabriek. De condens bevond zich ook boven de transportband met karkassen."

VREEMD Vermeulen vindt het vreemd dat van het, in zijn ogen, met voeten treden van dierenwelzijnsvoorschriften, geen rapporten worden opgemaakt. "Het lijkt net of voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit dierenleed van ondergeschikt belang is. Toch blijkt uit de inspectierapporten dat er ook op dat gebied heel veel mis gaat in het slachthuis, met dierenleed als gevolg."

Volgens Vermeulen blijkt uit inspectierapporten over het eerste half jaar van 2018 dat het onder meer met het bedwelmen van dieren regelmatig mis gaat. Onder meer wordt aangegeven dat bewustzijnsverlies geen stand houdt tot het dier dood is. Vermeulen geeft aan dat ook voor het slachten het regelmatig mis gaan en regelmatig wordt geconstateerd dat personeel ruw met dieren omspringt.

OVERNAME Tot 2016 heeft, zo zegt de campagneleider van Animal Rights, Tomassen Duck Toe zich aan de toegestane slachtaantallen gehouden maar is het na de overname van de VSE in Harderwijk structureel fout gegaan. Zelf bestrijdt het bedrijf dat meer dieren worden geslacht dan op grond van de huidige vergunning is toegestaan.

Wel loopt er een nieuwe aanvraag om een vergunning maar dat is, zo heeft Tomassen aangegeven, om onder meer de overlast te verminderen en te voldoen aan de meest moderne eisen. Door de gemeenteraad is een extern bureau ingeschakeld om de aanvraag van het bedrijf te beoordelen. De actie is gepland tot drie uur. Maar om half twee lopen de eerste actievoerders al terug richting station.