• Studio Puur
  • Studio Puur
  • Studio Puur

Studenten Landstede MBO in Harderwijk koken met insecten

HARDERWIJK Pub Westend bij Landstede MBO aan het Westeinde in Harderwijk is deze week de thuisbasis voor het project Sustainable Cooking for the Planet (SusCop). Studenten en docenten uit gastgemeente Harderwijk, Finland, Engeland, Spanje en Dordrecht maken hierbij bijzondere gerechten. Onder meer kroketten met krekelvulling, een chocoladetaart gegarneerd met sprinkhanen, bijenlarvenijs en pompoensoep met een topping van mieren staan op het menu. 

De horecaopleidingen van Landstede MBO Harderwijk doen al twee jaar mee aan SusCop, een internationaal project dat zich inzet voor de bewustwording om culturele eetgewoonten te vergroten en onze toekomstige koks duurzaam te leren koken.

ALTERNATIEF ,,We wisselen ideeën en ervaringen uit en doen inspiratie op", vertelt teamleider Horeca en Dienstverlening, Gytha Vellema. ,,Het is een mooi project waarvan we veel opsteken. Zowel op het gebied van onderwijs als duurzaam koken, met alternatief proteïnerijk voedsel zoals insecten. Er zijn dan ook voornemens om een keuzedeel Duurzaam Koken te gaan ontwikkelen." 

E-COOKBOOK Docent Horeca Merel ten Heggeler knikt. ,,Het is heel bijzonder wat hier gebeurt. Studenten en docenten werken internationaal gezien door elkaar heen en worden steeds enthousiaster. Ook onze eigen chefs Cora van Heijden en Gerben de Boer zijn erg enthousiast. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we gezamenlijk een e-cookbook maken, waarvan de gerechten van vandaag deel uitmaken. Het leuke is dat dit project ook naar het bedrijfsleven in Harderwijk uitstraalt. Horecabedrijven vragen om meer informatie; een ijsboer is van plan om sprinkhanenijs aan te gaan bieden. Het werkt alle kanten op."

RAVIOLI MET KREKELS Ook de deelnemende studenten staan ervoor open. ,,Ik moest eerst wel even nadenken toen ik gevraagd werd. Koken met insecten is toch wel iets heel aparts. Maar ik besloot het toch te doen en ik heb er geen spijt van. Het is hartstikke leuk. Gisteren heb ik met een Finse kok en een Spaanse medestudent ravioli met krekels gemaakt. Geweldig", vertelt student Ricardo.

DREMPEL ,,We houden ons vier dagen lang bezig met duurzaam koken, waarbij alternatieve proteïne onze aandacht heeft", vertelt Vellema. ,,Het is bijvoorbeeld veel goedkoper en duurzamer om hamburgers van krekels te maken dan van vlees." Er zijn vijftien menu's met gerechten die door elkaar worden gemaakt. Er staat van alles op het menu, van wormen en maden tot sprinkhanen, rupsen en krekels. ,,Je moet even over een drempel heen", vertelt Vellema.

PROMOTEN De gastdocent bij het project is de bekende Finse kok, blogger en schrijver Topi Kairenius, die sinds jaar en dag het eten van insecten promoot. ,,Het is duurzaam en ethisch gezien veel beter dan het eten van vlees. Mijn favoriet? Alles is lekker, maar ik denk dat ik voor de kroketten met krekels ga."