• Roy Broersma is in zijn element als hij in de keuken aan het werk is.

    Mieneke Braakman

Eten bij Roy voor alleenstaanden

HARDERWIJK Lekker koken, sfeer scheppen en iets voor alleenstaande en eenzame medemensen doen. Dat zijn de ingrediënten waarmee Roy Broersma 'Eten bij Roy' is gestart. Elke twee weken op donderdag kunnen tien personen aanschuiven in het ontmoetingscentrum van de Natuurtuin aan de Rietmeen, waar Broersma beheerder is.

Mieneke Braakman

,,Ik kom vaak mensen tegen die behoefte aan contact hebben. Alleenstaande moeders of grootouders die thuis niemand hebben. Ik heb hele gesprekken met ze. Mensen willen hun verhaal kwijt. Ik ben een gezelligheidsmens en houd erg van koken. Zo is het idee geboren om 'Eten bij Roy' te starten. De Jumbo en de Nieuwe Dukdalf sponsoren het eten. Voor 7,50 kunnen gasten mee-eten en een fijne dag hebben.'' De eerste keer blijkt al dat het idee aanslaat. Als de gasten binnendruppelen rond 11.00 uur, ruikt het al heerlijk in het ontmoetingscentrum. Zelfgebakken, nog warme appeltaart staat klaar. Terwijl de gasten op ongedwongen manier kennismaken en praatjes aanknopen met elkaar, bereidt Broersma, bijgestaan door enkele vrijwilligers, het menu voor. Die bestaat uit een uitgebreide Indische rijsttafel. Zelf is Broersma Indo.

HEERLIJK In de keuken ruikt het heerlijk. Broersma roert in een wok op een zelf meegenomen butagasstel. ,,We hebben hier wel een inductiekookplaat, maar dat is niks om op te wokken. Deze nasi heb ik gisteren thuis al gekookt en hier bak ik het nog in de wok. Dan heb je de lekkerste. Het is echt mijn passie, koken en mensen laten genieten'', zegt hij stralend. Om 13.00 kunnen de gasten aan tafel. Het voorgerecht is een 'Soto Ajam', oftewel kippensoep, die wordt gevolgd door een uitgebreid Indisch buffet met nasi, bami, hete kip, sambal boontjes en ei, pindasaus en rauwkost.

Broersma geniet zichtbaar, als hij ziet dat zijn gasten genieten. Vrijwilliger Gerco heeft het nagerecht –vers fruit, ijs en slagroom- gemaakt. Een van de gasten is de 66-jarige Ronald, sinds een maand weduwnaar. Welzijnsorganisatie ZorgDat heeft hem getipt over 'Eten bij Roy'. Hij praat met Jan, die na een hersenbloeding alleenstaand werd. ,

EENZAAM ,Natuurlijk ben ik wel eens eenzaam, ondanks dat ik vrijwilligerswerk doe. Mijn werk als verwarmingsmonteur, mijn vrouw, kennissen, ik raakte alles kwijt na een hersenbloeding.'' Ook Dennis en Jeroen raakten vrienden kwijt na een hersenbloeding of –infarct. Weduwe Tilly en alleenstaande Sandra kennen elkaar al uit de buurt in Drielanden. ,,Vroeger was het normaal om samen te zijn in wijkhuizen, er was toen meer contact met elkaar en zorg voor elkaar. De wijkhuizen van nu zijn wat killer en zakelijker. Hier bij Roy is de sfeer ongedwongen en huiselijk'', vinden ze. Broersma benadrukt dat iedereen welkom is. ,,Gescheiden, jong, oud, zwerver, dat maakt niet uit. Als ze hun huis maar uitkomen voor een stukje gezelligheid en een lekkere maaltijd.'' Wie zich op wil geven om mee te eten, kan bellen of whatsappen met Roy Broersma, tel. 06-30151808.