• ,,Veel bereikt, maar ook nog veel te doen - , zegt Abbas Lotfolahian.

    Harry Schipper

'Harderwijk zijn wij samen'

HARDERWIJK ,,In Harderwijk zien mensen om naar elkaar en zorgen voor elkaar. Dat is hier in Harderwijk gebruikelijk. Sterker ook dan in andere gemeenten, ervaar ik."

Harry Schipper

Dat zegt Abbas Lotfolahian (54), dé beleidsadviseur van de gemeente Harderwijk in het Sociaal Domein. Na al elf jaar verplaatst hij zijn werkterrein naar Amersfoort. Morgen neemt hij afscheid van Harderwijk. Zijn vertrek leidde tot een stortvloed aan reacties: ,,Stuk voor stuk positief en waanzinnig hartverwarmend." Wat opvalt: iedereen noemt Abbas bij zijn voornaam. En dat hij bedachtzame dingen zegt, die hij prachtig formuleert.

Abbas kwam in 2009 naar Harderwijk. Daarvoor was hij maatschappelijk werker bij GGz Centraal in Amersfoort en studeerde hij politicologie met de masteropleiding diversiteitsmanagement en interculturalisatie in de non-profit. ,,Je leert veranderprocessen in gang te zetten", licht hij toe.

VERSNIPPERD Een jaar eerder was de nieuwe WMO bij de gemeenten belegd. Abbas werd verantwoordelijk voor vrijwilligersbeleid en mantelzorgondersteuning. ,,Het beleid was nieuw en het veld en de uitvoering versnipperd. Harderwijk had een mantelzorgconsulent bij Icare. Het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk en maatschappelijke stage waren ondergebracht bij Stichting Pinel in Ermelo. Verder had je hier nog de SWO, Welzijn op Maat en de AHD, de Algemene Hulp Dienst."

BURGER CENTRAAL Onder regie van wethouder Pieter den Besten begon Abbas 'een proces van krachtenbundeling en intensieve samenwerking'. ,,Een enorme uitdaging", blikt Abbas terug. ,,Wat Harderwijk bijzonder maakt, is dat de stad naast een collegeprogramma ook een strategische raadsagenda kent. Als 'groentje' agendeerde ik toen het begrip 'burgerschap'. De raad voegde daaraan toe dat burgerschap uitgangspunt moest zijn voor maatschappelijke sturing. De raad zette dus de burger helemaal centraal!"

RIJKER Iets bereikt? ,,Ja. Harderwijk is veel initiatieven rijker. Je kan zeggen dat de gemeente een neus heeft voor prachtige initiatieven, zoals van Stichting Thuishuis, Stichting Present, Repair Café, Stichting Riksja Harderwijk, Het Onderonsje in Hierden, de Harderwijkse Uitdaging en Krachtig Kleurrijk Harderwijk. Allemaal fantastisch! Zelf initieerde ik nog de Stadsgesprekken en een digitaal platform voor mensen die daar niet fysiek naartoe kunnen. En de krant 'Harderwijk Zijn Wij Samen', vol verhalen die dienen als inspiratiebron voor andere inwoners."

En verder: ,,Je moet zorgen dat de sociale basis van een stad stevig is. In Harderwijk is dat gelukkig zo. Sterker dan elders. We zijn een samenleving met én voor elkaar, ook de meest kwetsbaren onder ons."

,,In een samenleving die volop in beweging is, vereist dat ook ambtelijk vakmanschap. Je hebt ambtenaren nodig die dat snappen en erop in kunnen spelen. Daar werken we aan via de Harderwijker Academy, waar ambtenaren training en scholing krijgen. Dat staat nog in de kinderschoenen. Al vind ik ons stadhuis nu al heel open en toegankelijk. Dat is iets om trots op te zijn!"