• Museum Het Pakhuis

Museum Het Pakhuis pakt uit op Monumentendag

ERMELO Museum het Pakhuis stelt zaterdag 9 september tijdens Open Monumentendag haar deuren gratis open voor publiek. Het thema 'boeren, burgers en buitenlui' nodigt uit tot verbinding. Verbinding van stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, maar ook verbinding tussen uiteenlopende historische perioden met het heden.

De geschiedenis van het Romeinse marskamp in Ermelo maakt die verbondenheid zichtbaar. Het Romeinse legioen dat rond 170 na Chr. naar de Ermelosche Heide trok, was sterk afhankelijk van de lokale bevolking. Hoe zorg je anders dat een rondtrekkend leger van 6.000 soldaten aan eten komt? Die eerste levensbehoefte bracht de handel op gang, zorgde voor economische ontwikkeling op lokaal niveau en stimuleerde ook de culturele uitwisseling.

SAMENLEVING Niet voor niets wordt de Romeinse tijd in Nederland wel beschouwd als de eerste multiculturele samenleving. In Het Pakhuis kan jong en oud ervaren wat de verbindende waarde is van Romeins eten. Er zijn de gehele dag door speciale Romeinse belevenisworkshops. Er wordt gewerkt met kruiden, vijzels en andere werktuigen om zo een eigen kruidenbuideltje te maken die iedereen mag meenemen. Aanmelden is voor deze activiteit niet nodig. Om 14.00 start er een exclusieve belevenislezing over de Romeinse keuken. Er doen veel sterke verhalen over de Romeinse keuken en eetgewoonten de ronde: kluiven aan grote stukken vlees, het eten van rotte vissaus en het eten van kleine vogeltjes met veer en al. Tijdens de korte vlotte lezing vertelt historica Manon Henzen van Eet!Verleden over eetgewoonten, smaken en gerechten uit de Romeinse Oudheid. Ontdek in hoeverre de wilde verhalen over de Romeinse tijd op waarheid zijn berust. Na de lezing gaan deelnemers zelf aan de slag in een miniworkshop. Deze lezing wordt in stijl afgesloten met een Romeinse proeverij, inclusief Romeinse wijn of Romeins frisdrank. Voeding verbindt het verleden met het heden.

KADER Alle activiteiten worden deze dag gehouden in het kader van grootschalig provinciaal project 'Voeding en Gerechten'. Het Van 't Lindenhoutmuseum Nijmegen, Museum Het Pakhuis Ermelo, Stadsmuseum Doetinchem, Museum Nijkerk, Museum Elisabeth Weeshuis Culemborg, Museum Kasteel Wijchen, Museum Nairac Barneveld en Flipje en Streekmuseum Tiel slaan in het derde kwartaal van 2018 de handen ineen. Met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten worden verschillende doelgroepen verbonden (ouderen, nieuwkomers, gezinnen, leerlingen, toeristen). Musea uit Tiel, Culemborg, Ermelo, Barneveld, Nijkerk, Doetinchem, Nijmegen en Wijchen brengen gezamenlijk en gelijktijdig het thema Voeding en Gerechten op een verrassende wijze voor het voetlicht. Het betreft een nog niet eerder gerealiseerd samenwerkingsverband, dat voorkomt uit het Netwerk Directeuren Kleine Musea, o.l.v. Erfgoed Gelderland. Aanmelden voor de belevenislezing van Manon Henzen in Museum Het Pakhuis is noodzakelijk. Er is een beperkt aantal plekken. Aanmelden kan via info@hetpakhuisermelo.nl