• Een deel van de groep zwerfvuilruimers geniet na gedane arbeid van het feestmaal in het SBBH-honk.

    Harry Schipper

De helden van Tinnegieter

HARDERWIJK Als je met veel bent, is een klus zó geklaard. Meer dan twintig 'wijkhelden', meest kinderen en jongeren uit de Tinnegieter, zorgden er zaterdagmorgen gewapend met prikkers en vuilniszakken voor dat hun wijkje achter winkelcentrum Tweelingstad er weer spik en span uitzag: nergens nog was zwerfvuil te bekennen.

Harry Schipper

Evenzoveel helden togen al om half elf naar het knusse onderkomen van de Stichting Bevordering Betrokkenheid Harderwijk aan de Gelreweg 21. De SBBH had samen met het Buurtplatform Tinnegieter tot de opruimactie opgeroepen. Daar was – met dank aan sponsorende winkeliers en kraameigenaren - een feestmaal aangericht met kipnuggets, patat, kibbeling, fêta en allerlei hapjes. Én warme thee, want buiten was het waterkoud.

PAPIERPRIKKERS Ton Pruis is zo'n held. Samen met Ronnie van Deen en Marius Gerritsen prikken ze wekelijks drie ochtenden papiertjes en zwerfvuil op. In de Tinnegieter, maar ook verderop in de Veldkamp en De Wittenhagen. Pruis is - evenals zijn maten - voormalige dakloze. Hij stond al eerder in de krant, vertelt hij trots: ,,Ik was de eerste klant van coffeeshop Columbus."

BLIJ SBBH-voorzitter Yusuf Ercyas is blij met ze. ,,Wij willen er graag zijn voor mensen met problemen", vertelt hij. Bestuurslid Ahmed Nazligül vult aan: ,,Wij vinden het belangrijk dat mensen uit de wijk elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen. Ook onze mensen met een andere culturele achtergrond. Hier komen niet alleen Harderwijkers met een Nederlandse of Turkse achtergrond, maar ook uit Marokko, Syrië, Afghanistan, Azerbeidzjan en Bosnië. Wel vijftig mensen. We betrekken iedereen erbij."

LEKKER BEZIG Marius Gerritsen ruilde zijn daklozenbestaan in voor een beschermd wonen-kamer van Iriszorg aan de Johan de Wittlaan. ,,We zijn lekker bezig geweest", concludeert hij tevreden. ,,Alleen de hele dag binnen zitten is ook niet alles. Dit is leuk om te doen ook." Hij vindt het spijtig dat hij niet meer zijn vak van autoschadehersteller kan uitoefenen. ,,Ik ben volledig afgekeurd; COPD. Niet van roken, maar van stof op het werk; ondanks beschermkapjes."

GASTVRIJHEID Hij geniet van de gastvrijheid. ,,Toen we bezig waren, kwamen ze van Apotheek Tweelingstad met een koektrommel naar buiten om ons te trakteren. Ik ervaar dat als grote waardering!" Een minpuntje benoemt hij ook: ,,Ik merk, als ik aan het papierprikken ben, dat mensen denken dat ik een taakstraf doe. Ze zeggen het niet, maar ik voel dat ze zo naar me kijken."

TAARTENBAKKER Ton Pruis raakt in gesprek met Roos Hoevers, drijvende kracht achter Buurtplatform Tinnegieter. Als Pruis vertelt dat hij ooit een patisserie-opleiding heeft gevolgd en graag taarten bakt, vraagt ze meteen of Ton voor de vrijwilligers een taart wil bakken. ,,Tuurlijk", antwoordt hij: ,,Dat lijkt me geweldig leuk!"