• Wijnand Kooijmans

Veluwse scholen nemen deel aan E-waste Race

ERMELO/HARDERWIJK Tien basisscholen op de Noord-Veluwe nemen deel aan de E-waste Race. Een strijd om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten in te zamelen.

Wijnand Kooijmans

In Nunspeet nemen twee scholen deel: de Immanuëlschool en de Ds. A. van Stuyvenbergschool. Op de laatste school wordt het startsein gegeven door wethouder Gert van den Berg die voor deze gelegenheid alvast maar een afgedankt apparaat heeft opgesnord en meegenomen.

WETHOUDER Maar de eerste vraag die het krijgt voorgelegd is wat nu eigenlijk een wethouder is. Leerlingen van de Van Stuyvenbergschool weten niet direct het antwoord te geven. "Iemand die bij de gemeente werkt", zo wordt voorzichtig een poging ondernomen. De wethouder trekt de vergelijking met een minister. Dat is hij ook een beetje maar dan van de gemeente.

Waaruit zijn werk dan bestaat? Stapels papier lezen maar in de moderne tijd is dat eigenlijk achterhaald door de IPad. Veel vergaderen maar ook luisteren naar mensen. Waarbij de raad aan het college van burgemeester en wethouders de opdracht heeft gegeven te kijken naar mogelijkheden het milieu te sparen. En is dat gedaan, dan bepaalt de raad of de plannen uitgevoerd kunnen worden en daarna of het gewenste resultaat is behaald.

GENIETEN Mensen willen genieten van het leven maar dat tast het milieu aan, zo legt de wethouder uit. Iedereen wil een mobieltje en een elektrische fiets. "En als jullie groter zijn wil je een auto. Met steeds meer auto's voor één deur." Wethouder Van den Berg stelt de vraag hoeveel aarde's we nodig hebben wil iedereen zo leven als wij in Nederland doen." Het blijft stil tot de wethouder verklapt dat dit 2 1/2 aarde's zijn.

Dat maakt dat de aarde zucht en uitgeput raakt. 'Wat we opmaken is weg", zo zegt de wethouder. De vraag wat de meeste vervuiling veroorzaakt levert als antwoord plastic op. Maar het is het mobieltje. "Wanneer ik bij mij thuis in lades kijk kom ik er zo een stuk of vijf zes tegen", erkent de wethouder.

LES Projectleider Josje van Beusekom gaat aan de slag met de leerlingen voor een les over de actie. Wanneer spullen nog bruikbaar zijn, zelfs een oude stofzuiger, is het raadzaam deze naar de kringloop te brengen, weg te geven aan iemand die iets nodig heeft of op marktplaats te zetten. Maar wanneer iets kapot is, dan is het zaak het aan de leerlingen van de deelnemende scholen in te leveren. Recycling voorkomt verbranding of vermalen.

Op dit moment wordt een derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Daardoor gaan waardevolle spullen verloren voor hergebruik. Buurtbewoners kunnen afgedankte apparatuur aanmelden op www.ewasrerace.nl Op een vooraf afgesproken tijd worden de apparaten dan aan huis opgehaald door de scholieren.

SCHOLEN Deelnemende scholen zijn naast de twee scholen in Nunspeet, de Rank en De Meidoorn in Wezep, Het Octaaf en de Wildemaetschool in Elburg, De Schuilplaats in Putten, de Vrije School en Wolderweide in Harderwijk en de Prins Willem Alexanderschool in Ermelo.