Negen Koninklijke onderscheidingen in Harderwijk

HARDERWIJK Burgemeester Harm Jan van Schaik heeft dinsdag aan negen inwoners van Harderwijk en Hierden een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dat gebeurde in de raadzaal van het stadhuis van Harderwijk.

De gedecoreerden zijn:

Albert Berends

Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van zijn inzet voor kerk, school en muziek in de afgelopen 35 jaar. Naast zijn drukke bestaan als zelfstandig ondernemer heeft decorandus verschillende vrijwillige functies uitgeoefend bij onder andere de Algemene Kerkenraad, de Veldkampkerk, gospelkoor Inspiration en de Stichting voor Christelijk Onderwijs Harderwijk. Nog steeds is decorandus actief als kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Harderwijk en wordt hij genoemd om zijn brede maatschappelijke blik en zijn op samenwerking gerichte werkwijze.

Albert Boudesteijn

Op basis van zijn jarenlange inzet voor kerk, wijk en sport, is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ondanks een beperkende chronische ziekte was decorandus met veel toewijding voor de medemens onder andere vrijwilliger bij VVOG, hulpkoster van de Veldkampkerk en beheerder van Buurthuis De Tweeling. Sinds 1995 is hij voorzitter van Buurtwerk Tweelingstad. Decorandus wordt omschreven als een actieve persoon en een stimulans voor anderen.

Bertus van den Brink

Vanwege zijn onafgebroken inzet voor de samenleving in Hierden en Harderwijk, sinds 1964, is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus was onder andere mede-oprichter van de landelijke rijvereniging De Randmeerruiters, bestuurslid van de gymnastiekvereniging HSC en 't Hierder Zangkoor en lid van de commissie van bijstand van de Dorpskerk in Hierden. Nog steeds is decorandus vrijwilliger van de hulpdienst van de kerk, chauffeur voor de bewoners van verpleeghuis Sonnevanck en bezorger van het contactblad van de kerk.

Inge Ennenga-Kerp

Decoranda is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van haar jarenlange inzet voor de samenleving. Voor haar buitengewone inzet voor de kinderboerderij was decoranda benoemd als erelid van Dierenweide. Daarnaast was zij onder andere vrijwilligster bij Amnesty International, collectant voor de Nederlandse Brandwonden Stichting en actief betrokken bij de Actie Kerkbalans van de Protestantse wijkgemeente De Regenboog. Decoranda wordt omschreven als iemand die zich met hart en ziel inzet en het vermogen heeft om andere vrijwilligers te motiveren, ook in mindere tijden.

Wim Kok

Vanwege de jarenlange inzet voor de samenleving is decorandus benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus zet zich al jaren in voor de Christelijk Gereformeerde Kerk De Zaaier; als ouderling en diaken en later als leider van de jeugdvereniging. Ook nu nog beheert decorandus het archief van de kerk, is hij hoofd bedrijfshulpverlener en hulpkoster. Daarnaast is decorandus onder andere vrijwilliger bij de politie en Stichting Ontmoeting. Decorandus wordt omschreven als een echt mensen-mens, betrokken, betrouwbaar en doortastend.

IJtje van Huizen-Boskma

Decoranda is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van haar belangeloze inzet voor anderen op het gebied van kerk, zorg en welzijn. Ruim 40 jaar is decoranda actief voor de Protestantse Gemeente Harderwijk. Daarnaast zet zij zich nog steeds actief in voor ziekenhuis St Jansdal, woonzorgcentrum Randmeer, verpleeghuis Sonnevanck, Stichting ZorgDat, de PCOB en Vereniging Passage Harderwijk-Zuid. Decoranda was onder andere ook vrijwilligster in het Willem Holtrop Hospice in Ermelo. Op persoonlijk vlak was decoranda mantelzorger voor haar man en schoonmoeder.

Hans Kuijken

Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor onder andere sport en kerk. Sinds 1976 is decorandus actief bij atletiekvereniging Athlos. Onder meer als jurylid starter, scheidsrechter en Arbo-functionaris en zette hij zich in voor de gehandicaptenatletiek. Daarnaast is decorandus bestuurslid, sinds 2012 voorzitter, van de Fietsdriedaagse Ermelo. Ook is decorandus vrijwilliger bij de buurtbus en is hij voorzitter van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Harderwijk.

Jan van Panhuis

Vanwege zijn grensverleggende activiteiten voor de samenleving is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus zette zich op velerlei gebied in voor Tsjechische kinderen met een verstandelijke beperking. Onder andere door de oprichting van stichting Jana Stara, waarmee vakanties voor de kinderen konden worden gerealiseerd en een uitbreiding van een kindercentrum in Tsjechië. Daarnaast is decorandus voorzitter van de Damclub Denk en Zet in Hierden en van de Stichting Glasgow Christian School. Een sportieve prestatie was zijn deelname aan de Alpe d'HuZes, een sponsor fietstocht voor kankeronderzoek, in een periode waarin zijn eigen gezondheid te wensen overliet.

Hennie IJzerman-Tjeerds

Decoranda is op basis van haar jarenlange inzet voor mens en samenleving benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de Nederlands Gereformeerde Kerk Ermelo-Harderwijk-Putten heeft decoranda de bezoekgroep opgericht; gedurende 20 jaar bezocht zij kerkleden die, om allerlei redenen, behoefte hadden aan structurele aandacht. Decoranda zet zich nog steeds in als vrijwilligster bij 's Heeren Loo en het Henriëtte van Heemstrahuis, de Christelijke Blindenbibliotheek in Ermelo, Stichting Present en KWF Kankerbestrijding. In persoonlijke sfeer hielp decoranda regelmatig in het gezin van haar zoon en schoondochter en verzorgde zij tweemaal per week haar vader in Zwolle.