Nieuw energieloket voor kostenbewuste burgers

HARDERWIJK Nee, er is in de stadswinkel geen loket bijgekomen naast die voor rijbewijzen, paspoorten, geboorteaangiften en WMO-vragen. Toch kunnen alle burgers en ondernemers van Harderwijk - en ook die van Putten, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde - er wél terecht met al hun vragen over energiebesparing: het Energieloket.

Harry Schipper

Een digitaal loket in de vorm van een website (www.veluweduurzaam.nl) waarop bovendien een hoop nuttige informatie staat over het snel groeiende aantal initiatieven in je eigen woonplaats en in de andere zeven gemeenten op de Noord-Veluwe. Elke gemeente heeft daarbij zijn eigen loket. Handig: zo vind je info die specifiek voor jouw gemeente geldt. Over subsidies bijvoorbeeld. Of duurzaamheidsleningen, waarmee je geld kunt lenen om zonnepanelen te plaatsen, of om vloer en muren te isoleren.

De Harderwijkse wethouder Pieter Teeninga van milieu lanceerde donderdag in het stadhuis van Harderwijk de nieuwe website. Hij deed dat in aanwezigheid van wethouders uit de regio die ook over milieu en duurzaamheid gaan, zoals José Oosthoek uit Elburg, Jan van Eijsden uit Ermelo en Nunspeter Jaap Groothuis. Teeninga beheert in het samenwerkingsverband RNV van Noord-Veluwse gemeenten de portefeuille duurzaamheid.

Het digitale energieloket voor de Noord-Veluwe is best wel uniek, vond Teeninga, die zich inzet om duurzamer om te gaan met energie en zo tot voorbeeld te zijn voor anderen. Met het energieloket willen de gemeenten onder andere duurzaam bouwen, wonen en leven een flinke impuls geven. Teeninga: 'We willen het voor onze burgers makkelijker maken om energie te besparen. Dat kun je niet in je eentje: daar heb je kennis en informatie voor nodig. Het energieloket biedt daarvoor uitkomst: net als in de stadswinkel waar ook iedereen komt, kun je in elk gemeentehuis bij het gemeentelijk energieloket terecht met vragen'.

De Harderwijkse milieuwethouder roemde de 'Duurzame Huizenroute' als een mooi voorbeeld van een initiatief dat letterlijk laat zien hoe het kan. De huizenroute is als initiatief op de Noord-Veluwe gestart en wordt inmiddels ook in steeds meer andere delen van Nederland georganiseerd.

Het leuke van het nieuwe energieloket is dat burgers en ondernemers er zelf ook informatie op kunnen plaatsen over initiatieven die zij zélf hebben genomen om duurzamer te wonen. Evert Raaijen staat er bijvoorbeeld op met zijn huis. De Harderwijker was bij de opening en vertelde op een aanstekelijke manier hoe hij door slim twintigduizend euro te investeren in zonnepanelen, airco's en een warmtepomp zijn woning nu veel efficiënter verwarmt en jaarlijks vijfduizend euro op zijn energie- en brandstofrekening bespaart. Wie ook zoiets zou willen, kan op veluweduurzaam.nl de vragenlijst 'Zeg 'ns A' invullen en zo kans maken op hulp van een (onafhankelijke) energieadviseur.

Er staat ook een lange lijst op met ondernemers die producten en diensten aanbieden waarmee je energie kunt besparen. Als steeds meer mensen het loket bezoeken of zich er met een eigen initiatief presenteren, komt het grote doel - een klimaatneutrale energievoorziening in 2050 - telkens een stapje dichterbij.

foto Met een druk op de knop door wethouder Pieter Teeninga is het nieuwe energieloket in gebruik genomen.